Burse - Fonduri mutuale

Investitorii raman in piata, pe o volatilitate scazuta

11.05.2007, 18:37 14

Piata se pastreaza animata pe fondul unor tranzactii care s-au apropiat in ultima sedinta de 20 milioane de euro. Societatile de investitii financiare (SIF) au inchis in crestere usoara, in timp ce restul pietei a inregistrat oscilatii moderate.
Banca Transilvania a cazut ieri cu aproape 22% dupa ce Consiliul de Administratie al Bursei a hotarat ridicarea pragului de variatie zilnica de maxim 15%.
Astfel pretul a coborat la 0,71 lei/actiune, usor sub pretul matematic rezultat in urma majorarii capitalului.
Societatile de investitii financiare au avut parte de o evolutie stabila, dupa doua zile de scaderi semnificative, lucru reflectat de rulajele de peste 4,5 milioane de euro, numai in cazul SIF Oltenia.
"Interesul investitorilor nu a disparut, fapt reflectat si de rulajele ridicate din piata, mai ales pe cele cinci societati de investitii financiare. Pentru urmatoarea perioada ma astept ca piata sa intre pe o sectiune de acumulare cu sedinte de corectie si revenire", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Desi SIF Oltenia a ajuns in timpul sedintei pe scaderi de circa 2%, la final investitorii au revenit, iar actiunea a inchis pe zero.
"S-a lasat sa se acumuleze volume pe oferta, iar apoi s-a cumparat violent pe inchidere. Este strategia investitorilor mari", spune directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Si piata RASDAQ a avut parte de o zi agitata, majoritatea celor mai vizibili emitenti continuandu-si urcarile. Armax Gaz a mai castigat 3,2% pe fondul unui rulaj de 1,6 mil. euro (5,4 mil. lei), in timp ce Condmag a sarit cu peste 9%. Miercuri au fost tranzactionate circa 60,20 milioane de actiuni Condmag, 17% din capitalul societatii, la pretul de 1,05 lei/actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 63,22 mil. lei. Cumparatorul a fost compania Dafora, iar vanzatorul a fost Pompei Hadarean, care detinea peste 37% din actiuni inaintea acestei tranzactii.
"Condmag si Dafora sunt companii bune din punct de vedere al dezvoltarilor afacerilor, dar este riscant sa intri pe acesti emitenti pana nu se clarifica situatia actionarilor principali. Zilele acestea am asistat la schimburi importante de pachete intre actionari si nu exclud posibilitatea de a intra pe acesti emitenti", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

Actiunile SIF Oltenia au ramas la aceeasi cotatie ieri, dupa ce in timpul sedintei au coborat cu peste 2%. Titlurile companiei au inregistrat in sedinta trecuta o lichiditate de 4,52 mil. euro (14,90 mil. lei), fiind cel mai mare rulaj de pe piata. Societatea a vandut marti pe piata RASDAQ un pachet de 2,8 milioane de actiuni Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu, reprezentand 16,9% din capital, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 0,54 milioane de euro (1,8 milioane de lei). SIF-ul a mai vandut la sfarsitul lunii trecute pachetul de 18% detinut la compania Comcereal Arges, pentru suma de 1,3 milioane de lei, cumparatorul fiind firma Agricover Buzau.

Actiunile B~ncii Romane de Dezvoltare au crescut ieri cu 0,43%, pe fondul unei lichiditati de circa 276.000 de euro (0,91 mil. lei). Profitul net al grupului Societe Generale, proprietarul BRD, a scazut cu 1,9% in primul trimestru al anului, iar cotatia actiunilor a coborat, joi, pe fondul atenuarii zvonurilor legate de o posibila oferta de preluare venita din partea grupului UniCredit. Societe Generale, a cincea mare banca din zona euro in functie de capitalizarea de piata, a anuntat scaderea profitului net la 1,43 miliarde de euro de la nivelul record consemnat in aceeasi perioada a anului trecut. Bugetul pentru 2007, aprobat in aprilie, prevede investitii de 65-70 milioane euro.

Titlurile Petrom au crescut ieri cu 1,87%, pe fondul unui rulaj de 236.000 de euro (0,78 mil. lei). Compania a luat decizia de a-si exercita dreptul de preemptiune in ceea ce priveste achizitionarea a 55,53% din actiunile Shell Gas Romania SA si 60% din actiunile Trans Gas Services SRL. Petrom a achizitionat cele doua companii ca urmare a deciziei Shell de a renunta la afacerile cu GPL din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia. In urma tranzactiilor, a caror valoare nu a fost facuta publica, Petrom urmeaza sa devina cel mai mare operator de pe piata locala de GPL. Inaintea tranzactiei, Petrom detinea o cota de 17% din distributia de butelii si de 2% pentru autogaz.

Titlurile constructorului de elicoptere IAR Brasov au ramas la acelasi nivel in ultima sedinta. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat ieri la circa 48.000 de euro (158.000 de lei). Afacerile IAR au crescut in primul trimestru din acest an cu 73,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, la 32,05 mil. lei, iar profitul s-a diminuat cu 47%, la 3,1 mil. lei. Compania a raportat pentru primele trei luni din 2007 venituri de 50,06 mil. lei, in scadere cu 31,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cheltuieli de 46,3 mil. lei, mai reduse cu 29,8 mil. lei. IAR a obtinut in 2006 un profit net de 7,3 mil. lei, de 2,8 ori mai mare comparativ cu anul precedent.

Actiunile Condmag Brasov au sarit ieri cu 9,71%. Titlurile companiei au atins in ultima sedinta o lichiditate de 0,93 mil. euro (3,08 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Societatea a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 5,4 mil. euro (18,4 mil. lei), cu 27% mai mica decat in perioada similara a anului trecut. Profitul s-a redus in aceeasi perioada de cinci ori, pana la circa 38.000 de euro (129.000 de lei). Compania si-a bugetat pentru acest an un profit in crestere de 2,4 ori, pana la 2,44 mil. euro (8,3 mil. lei) pe fondul obtinerii unor venituri totale de aproape 41,3 mil. euro (140,4 mil. lei), cu 30% mai mult comparativ cu anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO