Burse - Fonduri mutuale

Investitorii revin în forţă: Bursa creşte cu 3,5% marţi, pe aprecieri de 7% la Electrica, 5,7% pentru Transgaz şi 5,6% la Antibiotice Iaşi. Creşteri de peste 3% pentru 15 din 20 de companii din BET

Investitorii revin în forţă: Bursa creşte cu 3,5%...

Autor: Eduard Ivanovici

08.04.2025, 18:30 3342

Indicele de referinţă BET a înregistrat o creştere de 3,5% marţi, 8 aprilie, după ce Bursa de Valori Bucureşti a pierdut peste 30 de miliarde de lei din capitalizare în doar câteva zile ca urmare anunţului preşedintelui american Donald Trump privind implementarea unui larg set de taxe vamale, care a zguduit pieţele de capital din întreaga lume.

Toţi emitenţii din structura indicelui au încheiat ziua pe plus, cele mai mari creşteri fiind consemnate de Electrica (6,9%), Transgaz (5,7%), Antibiotice Iaşi (5,6%), Sphera Franchise Group (5,6%), One United Properties (5%), Nuclearelectrica (4,7%) şi Banca Transilvania (4,5%). Din 20 de emitenţi din BET, 15 au crescut cu peste 3%

După aprecierea de marţi, BET a revenit pe plus în 2025, cu un avans de 2%; dinamica din ultimele 12 luni rămâne însă negativă, respectiv 1,1%, conform datelor BVB.

„Vorbim de un impact emoţional, iar revenirea este firească după zilele acelea de scădere.  Societăţile sunt înaintea datelor adunărilor generale, dividendul este oarecum stabilit şi urmează să fie aprobat. Sunt momente bune de cumpărat, dar cu precauţie deoarece cred că vor mai exista episoade de scăderi – nu ştim însă cât de ample”, spune Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest.

Dinamicile indicilor de la BVB au ajuns la 1,2% în cazul BET-FI, unde sunt incluse fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea, 3,15% pentru BET-NG, care include companii de energie şi utilităţi, şi 3,55% pe BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri. Rulajul celor două pieţe de acţiuni a ajuns la 73 mil. lei, iar lichiditatea tuturor instrumentelor disponibile la tranzacţionare a însumat 89 mil. lei, după 177,5 mil. lei pe 7 aprilie şi 146,4 mil. lei pe 4 aprilie.

„Mă aşteptam ca lichiditatea să fie mai mare pe revenire. Este un semn că încă există temeri că volatilitatea va ţine ceva vreme. Eu încă mai sper că vor exista negocieri şi poate lucrurile nu vor fi atât de acute precum le-a zugrăvit Trump, dar acestea sunt doar speranţele mele sau ale altor investitori”, a declarat CEO-ul Estinvest pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels