Burse - Fonduri mutuale

Investitorii revin la sentimente mai bune: Petrom recucereşte pragul de 0,3 lei

Investitorii revin la sentimente mai bune: Petrom...

Autor: Roxana Pricop

08.12.2015, 00:04 540

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au re­cu­ce­rit ieri pragul de 0,3 lei/titlu, după un avans de până la 1,5% înregistrat în principal în cea de-a doua parte a şedinţei de tranzac­ţio­nare, po­trivit informaţiilor disponibile la orele 17:25.

Aceasta ar fi cea mai bună evoluţie a acţiunilor SNP din ultimele şapte şedinţe.

În şedinţa de ieri, investitorii au încheiat tranzacţii în valoare de circa 500.000 de lei cu titlurile Petrom, rulaj în linie cu lichiditatea medie din şedinţele anterioare.

Minimul acestui an, de 0,2965 lei/unitate, fost atins de acţiunile Petrom în şedinţa din 20 no­iembrie. Contextul în care are loc scă­de­rea ac­ţiu­nilor Petrom este dominat de pre­dicţii sumbre cu privire la cotaţia barilului de pe­trol, în prezent de 41 dolari, cu 20% mai mică decât la înce­putul anului. De asemenea, com­pa­nia a raportat o scădere de 60% a pro­fi­tului după primele nouă luni din an, până la 994 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Faţă de începutul anului, declinul acţiunilor Petrom ajunge la 25%, de departe cea mai slabă evoluţie din indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti care are o scădere de circa 0,05% în acest an. Raportat la capitalizare, Petrom a pierdut în acest an 5,6 miliarde de lei, ajungând să valoreze 16,9 miliarde de lei în prezent. În 2013, când cotaţia barilului de petrol a fost în medie de 111 dolari, adică dublă faţă de cea de acum, capitalizarea Petrom era de peste 25 mld. lei, iar compania raporta la profit un maxim istoric de 4,8 mld. lei.

În martie 2009, când cotaţia barilului de petrol era similară celei de acum, acţiunile Petrom se tranzacţionau la sub 0,2 lei/titlu. Martie 2009 a coincis şi cu o perioadă de minime istorice pentru bursa de la Bucureşti, în contextul crizei financiare internaţionale. Spre comparaţie, acţiunile grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom cu un pachet de 51%, listat la bursa din Viena, au câştigat 15% în acest an.

O acţiune conectată la evoluţia celor Petrom este Fondul Proprietatea, ce deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom. În activele FP, acţiunile Petrom sunt cea mai mare deţinere, cu o pondere de 30% din active. În şedinţa de ieri, acţiunile FP au urcat uşor cu 0,37% până la o cotaţie de 0,816 lei. Fondul avea în plan să vândă din acţiunile Petrom în această toamnă prin intermediul unei oferte publice derulate pe bursele de la Bucureşti şi de la Londra, însă managerul FP a dat de înţeles că aşteaptă să crească preţul petrolului pentru a vinde acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO