Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au grăbit să vândă după veştile proaste de peste Ocean

 Investitorii s-au grăbit să vândă după veştile proaste de peste Ocean

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

09.08.2011, 00:08 1159

Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,41%, cel maiputernic declin din ultimele 15 luni, consemnând a doua zi decorecţii dure, în cazul unor acţiuni chiar cu peste 10%, subpresiunea scăderilor severe de pe pieţele externe, şi a atinsminimul din mai 2010.

Piaţa din România a avut cea mai severăscădere dintre bursele din regiune.

La finalul zilei indicele general al BVB(BET-C) avea 2.759,96 puncte şi se plasa la cel mai redus nivel dinluna mai 2010. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 25 mai 2010,când BET-C avea 2.658,23 puncte.

Totodată, piaţa se plasează cu 14,5% subnivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, alcelor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de11,3%.

Principalul motiv pentru derapajul de luni afost reducerea ratingului de top triplu-A al Statelor Unite, vinerinoaptea, de către agenţia Standard & Poor's (S&P). Impactuldeciziei S&P pe pieţele externe a fost limitat de avertizărileanterioare ale agenţiei privind posibilitatea unei asemeneahotărâri, însă în cazul bursei locale efectele au fost maipronunţate, întrucât este o piaţă dominată de investitori pe termenscurt şi de lichiditate redusă.

Unii investitori de la BVB s-au grăbit dinprimele minute să introducă ordine de vânzare la preţuri din ce înce mai mici, astfel că bursa a căzut cu 4%, însă pe volume maireduse de tranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri,când bursa a coborât cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua devineri în picaj cu 4,81%.

"În aceste condiţii vitrege nu mai existăniciun loc de analiză. La ordinea zilei este cuvântul «vinde» şipoate mai încolo «cumpără». Nu este timp să analizezi, ci doar săacţionezi impulsiv", a declarat directorul de operaţiuni al firmeide brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei indicele BET, al celormai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,39%, iartitlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NGcu 8,81% sub închiderea de vineri. în sesiunea precedentă, indiceleBET a căzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de5,81%.

Linia descendentă a fost vizibilă şi peacţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea(FP), care au dus indicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul şedinţeiprecedente. Vineri indicele BET-FI a scăzut cu4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât luni cu 8,91%,după ce vineri a picat cu 4,25%.

Ziua de marţi, 9 august, este crucialăîntrucât deciziile pe care Rezerva Federală Americană (Fed) le valua ar putea avea un rol semnificativ în declanşarea unuireviriment pe pieţele financiare.

"În perioada următoare tendinţa va fi deieşire din acţiuni, orientarea spre active mai puţin riscante, iarrevenirea la sentimente mai bune ţine de soluţii credibile şiviabile ale decidenţilor privind criza datoriilor şi creştereaeconomiilor ţărilor dezvol­tate, soluţii care să aibă puterea de arestabili încrederea în pieţele financiare", mai spun brokerii.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 96,7milioane de lei (22,8 milioane de euro), valoare cu 12% sub rulajulsesiunii precedente, de 110,4 milioane de lei (26,1 milioane deeuro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuatsă conducă în topul lichi­di­tăţii, cu operaţiuni de 49 milioanelei, asigurând astfel 51% din rulajul pieţei. Nu­meroasele ordinede vânzare in­tro­duse pentru aceste acţiuni au dus preţul cu 5,24%sub închiderea de vineri şi, totodată, la un nou nivel minim de lalistare. La finalul zilei titlurile Fon­dului erau cotate la 0,4501lei.

Scăderi dure au fost consemnate şi deacţiunile BVB (14,97%), Banca Transilvania (12,07%), SIFTransil­vania (11,18%), dar şi de titluri din sectorul energeticprecum OMV Petrom (7,83%) şi Transelectrica(13,55%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO