Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au înghesuit să cumpere acţiuni Transgaz pentru dividende

Investitorii s-au înghesuit să cumpere acţiuni...

Autor: Stefan Musgociu

11.06.2013, 19:35 832

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă cu rulaje reduse şi un interes crescut pentru titlurile Transgaz Mediaş, pentru care ieri a fost ultima zi care dădea dreptul la dividende.

Cele mai multe acţiuni s-au menţinut pe scădere întreaga şedinţă de tranzacţionare, trase în jos de evoluţia descendentă de pe pieţele externe. După închiderea şedinţei de la Bucureşti indicele german DAX pierdea 1,9%, cel francez CAC 40 era în scădere cu 2% în timp ce indicele bursei spaniole era pe minus cu 2,9%.

WikiZF: Profilul companiei Transgaz Mediaş

„A fost o zi de vară, caracterizată de volume subţiri de tranzacţionare. S-au văzut câţiva investitori întârziaţi pe acţiunile Transgaz, care, cel mai probabil, au vrut să nu piardă ultima strigare pentru dividende (marţi a fost ultima zi în care investitorii mai puteau cumpăra acţiuni pentru a beneficia de dividendele pe care compania le va distribui din profitul înregistrat anul trecut - n. red.). În rest, piaţa a fost apatică. Evoluţia acţiunilor Băncii Transilvania pare să indice un interes mocnit la cumpărare. În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea au o evoluţie haotică, fără o direcţie clară, şi cel mai probabil ar fi să vedem niveluri mai joase“, a afirmat un broker.

Peste 80% din lichiditatea pieţei, de 22,9 milioane de lei (5 milioane de euro), au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile Fondul Proprietatea (12 milioane lei), Transgaz (3,7 milioane de lei), OMV Petrom (1,9 milioane de lei) şi Banca Transilvania (1,4 milioane de lei). Rulajul pieţei este cu 18,8% sub cel de luni, de 28,2 milioane de lei (6,2 milioane de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,39%, la 0,637 lei, iar titlurile Transgaz au crescut nesem­nificativ, la 204 lei.

În acelaşi timp, acţiunile OMV Petrom au stagnat la 0,4299 lei, iar titlurile Băncii Tran­silvania au crescut cu 0,41%, la 1,215 lei.

Indicele extins BET-BK a scăzut cu 0,53%.

Indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,83%. Titlurile celor cinci SIF-uri au înre­gistrat scăderi de 0,24% - 1,75%.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 221.000 de lei, valoare cu 51% peste rulajul de luni, de 146.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 1,8%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, unde scăderile erau între 0,4% şi 2,5%.

Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce Banca Japoniei a decis să nu extindă măsurile de sti­mulare a economiei, iar Curtea Con­stituţională din Germania a început audierile în privinţa pro­gramului de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE).

Investitorii urmăresc cu atenţie audierile din Germania, întrucât de rezultatul acestora depinde programul BCE, considerat un factor esenţial de încredere pe pieţele europene.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO