Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au întors mai optimişti după sărbători

Investitorii s-au întors mai optimişti după sărbători

Autor: Monica Juganaru

23.04.2014, 00:03 422

Bursa a crescut cu 0,5%, trasă în sus de creşterile de pe plan extern, după ce indicele DAX s-a apreciat ieri cu 2%, însă lichiditatea s-a menţinut foarte scăzută, în condiţiile în care o parte din investitori au profitat de sărbători pentru a-şi prelungi vacanţa şi nu au fost prezenţi la tranzacţionare.

Bursa din SUA a urcat în debutul şedinţei cu 0,5% şi s-a apropiat din nou de maximele istorice, creş­teri susţinute con­sem­nând ieri cele mai multe burse din regiune.

Transferurile cu ac­ţiunile Fondului Pro­prie­tatea au asigurat 54% din lichiditatea de doar 24,98 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creş­tere uşoară, cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul ener­getic au plasat indicele BET-NG cu 0,9% peste sesiunea anterioară.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,23% şi, respectiv, cu 0,43%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,98 milioane lei (5,6 mi­lioane euro), iar 54% din lichiditatea pieţei au reprezentat două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,73 mi­lioane lei) şi transferuri direct în piaţa principală, de 3,74 milioane lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, la 0,8085 lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Al doilea rulaj din piaţă, de 2,21 mi­lioane lei, a fost înregistrat pentru acţiunile Transelectrica (TEL), care au crescut cu 2,72%, la 18,85 lei.

În sesiunea precedentă, lichiditatea a urcat la maximul ultimelor cinci luni datorită deal-urilor prin care Bank of Cyprus a vândut 10% din acţiunile BT, pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro).

SIF Muntenia a cumpărat vineri un pachet de 4,07% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) de la Bank of Cyprus, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro), iar SIF Moldova (SIF2) a preluat 3,5% din titluri, în schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro).

În urma opera­ţiu­nilor, participaţia SIF Moldova a crescut la 8,53% din acţiunile Băncii Transil­vania.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Potrivit portofoliului raportat pentru finalul anului trecut, SIF Mun­tenia mai deţinea 0,21% din capi­talul băncii.

Deal-urile prin care a fost transferat pachetul de 9,99% din acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate la preţul de 1,67 lei/acţiune, cu 7,73% sub ultima cotaţie de joi din piaţa principală.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Titlurile băncii au închis sesiunea de marţi la un preţ de 1,8 lei, cu 0,22% peste nivelul de vineri, iar operaţiunile au însumat 1,29 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, susţinute de rezultatele bune raportate de companii, linia fiind urmată şi de acţiunile de pe Wall Street.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24