Burse - Fonduri mutuale

Investitorii şi-au amintit din nou de piaţă: tranzacţiile au fost ieri de trei ori mai mari

Investitorii şi-au amintit din nou de piaţă:...

Autor: Stefan Musgociu

14.03.2014, 00:02 244
Bursa de la Bucureşti a închis şi şedinţa de ieri în scădere, cu 0,16% (indicele BET-C), în linie cu evoluţia marilor pieţe europene, dar tranzacţiile au crescut semnificativ faţă de zilele pre­ce­dente datorită unor transferuri nego­ciate cu acţiunile SIF Oltenia, Fon­dul Proprietatea, SIF Mun­tenia, BRD şi Romgaz.

SIF-urile, BRD şi Banca Transilvania au continuat să scadă, în timp ce Petrom şi-a re­venit uşor după scă­derile abrupte din ultima pe­rioadă, iar FP a stagnat.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Petrom

„Dacă luăm în con­siderare faptul că pieţele din regiune se confruntă cu aceeaşi situaţie, cred că mişcarea actuală a acţiunilor româneşti se datorează unor ieşiri de capitaluri din regiune şi nu putem vorbi de o situaţie locală. În orice caz, neîncrederea continuă să fie fac­to­rul dominant pentru jucătorili locali şi până ce nu vom asista la o calmare a situaţiei din regiune - problemele din Ucraina - nu cred că ne putem aştepta la o schim­bare a percepţiei“, a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El nu exclude o creştere a nervo­zi­tăţii pieţei odată cu apropierea datelor de desfăşurare a şedinţelor AGA. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în scădere cu 0,43%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,43% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prietatea, a scăzut cu 0,6%.

Investitorii au tranzacţionat în total ac­­ţiuni de 59,07 mil. lei ( 13,09 mil. euro), de 2,8 ori peste rulajul de miercuri, de 20,89 mil. lei (4,64 mil. euro). Aproape jumătate din lichidi­ta­tea de joi au reprezentat tran­zacţiile negociate cu acţiunile SIF Ol­tenia (14,62 mil. lei), Fon­dul Proprie­tatea (3,85 mil. lei), SIF Mun­tenia (3,59 mil. lei), BRD (3,34 mil. lei) şi Romgaz (1,73 mil. lei).

Pe piaţa principală, titlu­­rile Fondului Pro­prie­tatea au fost cele mai li­chi­de, cu schimburi de 20,07 mil. lei, ultimul transfer fiind realizat la un preţ de 0,79 lei, similar cu cel de la închiderea de miercuri.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Un eveniment important a fost anunţul privind decizia Băncii Naţionale a României de a suspenda dreptul de vot la Banca Carpatica pentru princi­pa­lul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest preventiv, dar şi pentru Cor­­neliu Tănase, care acţionează con­cer­tat cu Carabulea.

Acţiunile Băncii Comerciale Car­pa­tica (BCC) au închis în scădere cu 0,8%, la 0,0618 lei, pe un rulaj de numai 116.000 lei, dar pe parcursul şedinţei au înregistrat creşteri de până la 4%. De ase­menea, mişcări importante au avut loc şi la Turbomecanica (TBM), ieri tran­sfe­rându-se 4,67% din acţiunile com­­paniei, prin tranzacţii de 340.000 de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO