Dolarul a crescut cel mai mult în ultimii doi ani, iar randamentele obligaţiunilor americane au crescut, investitorii pariind că Donald Trump va reveni la Casa Albă.
Miercuri, moneda americană a crescut în raport cu euro, yenul şi lira sterlină, comercianţii revenind la „tranzacţiile Trump”, bazate pe aşteptările că planurile fostului preşedinte de a creşte tarifele şi de a reduce impozitele vor duce la creşterea inflaţiei şi la reducerea ritmului de reducere a ratelor dobânzilor. Wall Street a fost, de asemenea, pe cale de câştiguri ferme la deschiderea de miercuri, cu futures pe indicele S&P 500 în creştere cu 2 la sută şi Nasdaq 100 în creştere cu 1,7 la sută.
În timp ce câteva state au rămas prea apropiate pentru a se pronunţa, investitorii au profitat de victoriile lui Trump asupra lui Kamala Harris în statele de luptă Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord.
„Tranzacţia Trump a revenit”, a declarat Francesco Pesole, strateg valutar la ING. „Se pare că pieţele estimează o victorie clară sau aproape”, referindu-se la un scenariu în care republicanii ar obţine controlul asupra ambelor camere ale Congresului. Un astfel de rezultat ar alimenta în continuare puterea dolarului, a spus el.
Indicele dolarului, o măsură a monedei faţă de un coş de rivali, a crescut cu 1,5%, cea mai mare creştere într-o singură zi din septembrie 2022.
Lira sterlină a scăzut cu 1,1% faţă de dolar, la 1,29 dolari, în timp ce euro a scăzut cu 1,7%, la 1,074 dolari. Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 4,40%, atingând peste noapte cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iulie.
Acţiunile Tesla, listate la Frankfurt, au crescut cu peste 14% la deschidere, pe fondul pariurilor că Elon Musk, susţinătorul proeminent al lui Trump, va beneficia de pe urma probabilei realegeri a fostului preşedinte. Şeful Tesla l-a susţinut pe Trump pentru a evita „strangularea prin suprareglementare”.