Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu ştiu ce să înţeleagă din discursul alarmist al lui Putin, mai ales că astăzi are loc şedinţa Fed de peste ocean: Indicele FTSE 100 din Londra creşte cu 0,6%, în timp ce DAX 30 din Frankfurt scade cu 0,2%. La BVB, indicele BET are minus 1,1%

Investitorii nu ştiu ce să înţeleagă din discursul...

Autor: Eduard Ivanovici

21.09.2022, 12:13 375

Marile burse europene înregistrau evoluţii mixte la începutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 21 septembrie, după ce, anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială în contextul războiului din Ucraina.

La Londra, indicele FTSE 100 creştea cu 0,6% la ora publicării ştirii, în timp ce FTSE-MIB din Milano era pe plus cu 0,7%, iar IBEX 35 din Madrid urca cu 0,2%. Totodată, indicele german DAX 30 şi CAC 40 din Paris se depreciau cu 0,2%, respectiv 0,1%, conform MarketWatch.

Stoxx 600, indice care urmăreşte evoluţia a 600 de companii din economii precum Regatul Unit, Norvegia, Belgia, Austria şi Germania, se aprecia cu 0,3%, în timp ce indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti pierdea 1,1%, potrivit datelor BVB.

„Cei care vorbesc despre atac nuclear trebuie să îşi amintească de faptul că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşa că, dacă integritatea teritorială a ţării va fi pusă în pericol, vom acţiona fără frică, şi nu blufez”, a spus astăzi preşedinte rus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat, de asemenea, că Moscova va susţine asigurarea referendumurilor din Donbas privind alipirea regiunilor la Rusia. Anterior, separatiştii ruşi din Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie au anunţat organizarea unui referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23-27 septembrie.

„Anunţăm o mobilizare militară parţială. Voi acorda statul legal voluntarilor care luptă în Donbas. Toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut deplin de forţă armată. Mobilizarea va începe miercuri.”

Tot astăzi, investitorii prezenţi pe pieţele de capital îşi îndreaptă atenţia asupra şedinţei Rezervei Federale din Statele Unite, banca centrală americană putând adopta astăzi acelaşi ton agresiv de creştere a ratelor dobânzilor. De altfel, unii analiştii estimează că o majorare prea bruscă a dobânzii de referinţă ar putea arunca economia americană – prima la nivel mondial – într-o crâncenă perioadă de recesiune.

Totuşi, contractele futures pe Dow Jones, S&P şi Nasdaq înregistrau scăderi modeste la ora publicării ştirii, de la 0,05% la 0,1%. Preţul barilului de petrol West Texas Intermediate urca cu 0,9%

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO