Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt fericiţi: Commerzbank, plus 8% la bursă, iar acţiunile Deutsche Bank creşteau cu 4% pe fondul discuţiilor unei fuziuni între cele două mari bănci germane

Investitorii sunt fericiţi: Commerzbank, plus 8% la...

Autor: Tibi Oprea

19.03.2019, 00:04 149

Acţiunile Commerzbank (CBK) şi cele ale Deutsche Bank (DBK) se apreciau luni după-amiază la Frankfurt cu circa 7%, respectiv 4%, în contextul în care reprezentaţii celor două bănci au confirmat duminică discuţiile legate de o eventuală fuziune între prima şi a doua cea mai mare bancă din Germania, potrivit CNBC. 

Spre comparaţie, indicele DAX al bursei din Germania înregistra o scădere de 0,3%. Cele două acţiuni sunt listate şi la bursa de la Bucureşti. Acţiunile Deutsche Bank (DBK) înregistrau luni la BVB o creştere de 3,6%, în timp ce acţiunile Commerzbank (CBKN) înregistrau plus 7,7%. Spre comparaţie, indicele principal BET înregistra luni după-amiază plus 0,46%.

Deutsche Bank, instituţie de credit cu circa 17 mld. euro capitalizare, şi Commerzbank, cu 9,6 mld. euro, au primit undă verde pentru continuarea negocierilor privind fuziunea într-o singură entitate bancară, fuziune care ar putea atrage concedierea a 30.000 de angajaţi. Olaf Scholz.

Ministrul de finanţe din Germania, a declarat că nu va bloca cele câteva zeci de mii de concedieri, care, potrivit acestuia, sunt necesare pentru ca cele două bănci să poată funcţiona sustenabil împreună. Atât acţiunile Commerzbank, cât şi cele ale Deutsche Bank au înregistrat scăderi de peste 90% la nivelul ultimilor 11 ani, timp în care au adunat datorii prin obligaţiuni noi în sumă totală de 30 mld. euro.

Între 2011 şi 2018 Deutsche Bank a avut pierderi de 6 miliarde de euro şi a primit amenzi de circa 14 miliarde de euro pentru o serie lungă de abateri, printre care şi implicarea băncii în scandalul Libor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO