Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt precauţi şi aşteaptă să vadă cum va evolua conflictul din Siria

Investitorii sunt precauţi şi aşteaptă să vadă cum...

Autor: Stefan Musgociu

01.09.2013, 19:22 266

Bursa a încheiat ultima şedinţă a săp­tă­mânii trecute pe plus, cu 0,1%, pe o lichiditate redusă, investitorii fiind precauţi din cauza ştirilor legate de un posibil conflict armat în Siria.

„Incertitudinile privind un eventual conflict militar în Siria au mai temperat din entuziasmul investi­to­rilor, care a carac­te­rizat prima parte a lunii. Acum, cei care mai au bani de investit pe bursa din România aşteaptă oferta de la Nuclear­elec­trica (esti­ma­tă să încea­pă pe 9 sep­tembrie - n.red.)“, a declarat Adrian Tod, directorul general al Rombell Securities.

Luna august, de regulă una apatică pe bursă din cauza perioa­dei de concedii, a înşelat aşteptările şi chiar i-a luat prin surprindere pe mulţi investitori. Încă din primele zile în piaţă au intrat noi fluxuri de capital, care au ridicat vizibil în special preţurile acţiunilor lichide şi au atras rapid atenţia spe­cu­latorilor, aceştia con­tri­buind la creşterea cotaţiilor şi a rulajelor.

Indicele BET a încheiat vineri în creş­tere cu 0,21%, iar titlurile com­pa­niilor din sectorul energetic au plasat in­di­cele BET-NG cu 0,13% sub nivelul de joi. În acelaşi timp, indicele BET-FI a coborât cu 0,28%.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 45,8 milioane lei (10,3 mi­lioane euro), valoare cu 70% mai mare decât joi, când operaţiunile au însumat 27 milioane lei (6 milioane euro). Aproa­pe 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un deal cu 4,91% din acţiunile SIF Moldova, de 31,7 milioane lei (7,1 mi­lioa­ne euro).

Unii brokeri cred că tranzacţia a fost realizată între casa cehă de brokeraj Wood&Company şi Banca Transilvania (TLV), având în vedere că un pachet foarte apropiat de acţiuni SIF Moldova a fost trans­fe­rat la începutul lunii martie de Banca Transil­va­nia către firma de brokeraj, iar în schimbul titlurilor respec­tive aceasta a emis warran­turi pe care le-a acordat băncii.

Brokerii sunt de părere că acum casa de brokeraj a înapoiat acţiunile SIF Moldova către Banca Tran­sil­vania. La finalul şedinţei, titlurile societăţii de inves­tiţii financiare erau cotate la 1,231 lei, cu 0,97% sub nivelul de joi, iar operaţiunile au cumulat doar 63.000 de lei.

Deal-uri au mai fost realizate şi cu acţiuni BRD (2,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,4 milioane lei) şi OMV Petrom (522.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,8 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,681 lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO