Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt prudenţi: teama de Coronavirus duce bursele europene în teritoriul negativ. Şi Bursa de la Bucureşti închide în scădere cu 1,1%

Investitorii sunt prudenţi: teama de Coronavirus duce...

Autor: Tibi Oprea

28.01.2020, 08:40 367

Bursele europene au înregistrat scăderi pe linie la începutul săptămânii în contextul în care investitorii au preluat temerile asiatice privind răspândirea coronavirusului din China, care ar „lovi” în principal acţiunile companiilor aviatice, acţiunile miniere şi acţiunile companiilor de bunuri de lux, care au legătură strânsă cu economia chineză. 

Astfel, după ce au deschis şedinţa în scădere, indicele londonez FTSE 100 înregistra luni după-masă minus 2,4%, indicele CAC 40 al Bursei din Franţa înregistra o scădere de 2,7%, indicele german DAX scădea cu 2,6%, indicele italian FTSE MIB înregistra minus 2,2%, în timp ce indicele paneuropean Stoxx 600 avea minus 2,3%.

Astfel, acţiunile companiei aeronautice Deutsche Lufthansa scădeau luni cu 4,2% în Germania, cele ale Easy Jet cu 5%, titlurile Air France-KLM înregistrau minus 6,5% la Paris, în timp ce acţiunile International Consolidated Airlines Group scădeau cu 5,8% la Londra. Pe de altă parte, acţiunile Burberry înregistrau la ora redactării acestei ştiri o scădere de 4,3%, acţiunile Kering se tranzacţionau în scădere cu 3,9%, iar acţiunile Louis Vuitton Moet Hennessy aveau minus 3,6%. 

Şi băncile înregistrau scăderi semnificative, minus 3% pentru HSBC Holdings şi minus 2% în cazul Banco Santander în Germania.

China a extins săptămâna de vacanţă cu ocazia Noului An Lunar, una dintre măsurile de prevenţie menite să oprească răspândirea virusului. Numărul deceselor în China din cauza coronavirusului a ajuns la 80, iar numărul celor afectate a crescut la 2.744. Spre comparaţie, cifrele anunţate anterior de Guvernul chinez erau 41 de morţi şi 1.400 de persoane suspectate că poartă virusul, ceea ce înseamnă că numărul acestora aproape s-a dublat peste weekend.

Bloomberg scrie că societăţile listate pe bursele din întreaga lume au pierdut circa 677 miliarde dolari în ultima săptămână din cauza acestui virus.

La Bucureşti, toţi indicii bursieri au închis şedinţa de luni în scădere, de la minus 0,94% pentru indicele BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri, la minus 1,44% în cazul BET-NG, indice care urmăreşte evoluţia companiilor din energie tatea.

Bursa românească a închis sesiunea în scădere cu 1,12% prin prisma indicelui BET. Din rândul celor 16 companii din prima ligă bursieră, doar una a înregistrat luni creştere, respectiv Purcari, în timp ce cinci s-au tranzacţionat la acelaşi preţ cu cel din şedinţa precedentă. Cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate de acţiunile Petrom (minus 2,45%) şi cele ale BRD (minus 1,96%). De altfel, şi Societe Generale, compania mamă a BRD, înregistra o scădere de 1,3% la Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO