Burse - Fonduri mutuale

Investitorii traiesc zile de cosmar la Bursa. Pierderile de marti s-au ridicat la 1,4 mld. euro

Investitorii traiesc zile de cosmar la Bursa. Pierderile de marti s-au ridicat la 1,4 mld. euro

Click pentru imaginea intreaga

16.07.2008, 18:30 14

Bursa de la Bucuresti a pierdut ieri peste 5%, cea mai puternica scadere din ultimele trei luni, indicele BET apropiindu-se de minimul ultimilor trei ani.
Niciuna dintre cele mai tranzactionate 25 de actiuni nu a reusit ieri sa incheie sedinta cu o pierdere mai mica de 1%. Din capitalizarea bursiera s-au evaporat ieri aproape 1,4 miliarde de euro.
Aceste scaderi erau de neconceput pentru investitori in urma cu un an, cand Bursa castiga cateva procente pe zi apropiindu-se de maximele istorice. Intre timp, criza de pe pietele internationale si incertitudinile care planeaza asupra economiei globale au transformat optimismul exacerbat din urma cu un an intr-un pesimism generalizat.
Spre deosebire de vara anului trecut, cand piata de la Bucuresti incheia 22 din 31 de sedinte in crestere (in perioada 1 iunie - 15 iulie), in ultima luna si jumatate Bursa a inregistrat 22 de scaderi in 31 de sedinte. Ieri a fost cea mai dramatica, lovind in egala masura companiile din sectorul financiar, care au scazut cel mai puternic de la inceputul lunii iunie, cat si producatorii de ingrasaminte chimice, singurii care au adus castiguri in aceasta perioada.
Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, a pierdut ieri 2,6%, in timp ce Rompetrol Rafinare a scazut cu 4,7%, iar Transelectrica a cazut cu 7%.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 8,1%, in ciuda profitului cu 40% mai mare raportat pe primul trimestru. SIF-urile au scazut si ele cu 5-6%, in timp ce BRD a pierdut 3,7%.
"Era normal ca bancile sa fie printre cele mai afectate, avand in vedere problemele sectorului financiar la nivel mondial. SIF-urile se tranzactioneaza insa cu un discount de 100% si totusi se vand. Explicatia este lipsa investitorilor straini care face ca piata sa fie dominata in aceste momente de romani, care au intrat in panica deoarece nu mai exista suport la cumparare. Nu mai intra bani de afara", explica Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IB Securities.
Actiunile preferate de investitori in ultimele luni, Azomures si Amonil, au pierdut ieri peste 10%, in conditiile in care scaderile generalizate i-au determinat pe multi investitori sa-si marcheze profiturile pe care le mai aveau pe aceste titluri. Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti a inregistrat cea mai mare scadere a zilei, de peste 13%. O alta companie de top in urma cu un an, Broker Cluj, a pierdut ieri 7,8%, pretul unei actiuni coborand sub valoarea nominala de 0,5 lei/actiune.
Majoritatea brokerilor sustin ca actiunile au ajuns la valori foarte atractive, dar nu se incumeta sa recomande intrarea la cumparare, in conditiile in care nu exista semnale pozitive pe pietele externe. Astfel, paradoxal, desi actiunile au ajums la preturi cu 50-60% mai mici decat in urma cu un an, investitorii care cumparau atunci acum vand.
"Analizele tehnice si fundamentale continua sa fie relevante, dar doar in conditiile in care se apeleaza la ele. In momentul de fata pare ca acestea au fost lasate pe plan secund, actionandu-se mai mult din prisma sentimentelor", sustine Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction. Insa, cei care intra acum la cumparare isi asuma un risc destul de mare. Piata a aratat ca mai poate duce scaderi iar pietele externe au intrat si ele pe trenduri consistente de scadere (bear). Chiar si investitorii care intra pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii sau cele mutuale, prefera sa astepte stabilizarea.

Incapacitate de plata la un gigant imobiliar spaniol
Gigantul spaniol Martinsa-Fadesa, al carui portofoliu este evaluat in prezent la aproape 10 miliarde de euro, a intrat in criza de lichiditati, situatie care a lovit ieri toata piata financiara si imobiliara spaniola. Spaniolii au in Stefanestii de Jos, la nord de Bucuresti, un proiect rezidential gigant, de peste un miliard de euro, a carui constructie a inceput in primavara. De la inceptului anului, Martinsa-Fadesa a inceput prezentarea proiectului, avand un target de vanzari de 700 de apartamente pana la finalul lui 2008.
Reprezentantii de la Bucuresti ai grupului au sustinut ieri ca problemele din Spania nu afecteaza proiectul de la Bucuresti.
Caderea firmei spaniole vine la doar o zi dupa ce grupul britanic Dawnay Day, care detine un mall la Brasov si este implicat in dezvoltarea altor patru proiecte in tara, a fost la randul sau lovit de probleme financiare, motiv pentru care a desemnat firma de audit Ernst & Young sa elaboreze o strategie de reorganizare a afacerilor. (Cristi Moga)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO