Burse - Fonduri mutuale

Investitorii tranzacţionează masiv Banca Transilvania la bursă: 20 mil. lei au mers în două ore dintr-o mână într-alta. Tranzacţie medie de 31.000 de lei

Investitorii tranzacţionează masiv Banca Transilvania...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2019, 12:15 2154

​Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, înregistrează la ora 12:00 un declin de 2,1% pe tranzacţii de 17 milioane de lei şi este la minimul de la începutul anului 2019. Potrivit calculelor ZF, valoarea medie a unei tranzacţii înregistrată astăzi cu TLV este de circa 31.000 de lei.

Cea mai mare valoare a unei tranzacţii este de 9 mil. lei, înregistrată astăzi la ora 10.18, practic la puţin timp după deschiderea bursei. 

Cel mai probabil declinul este alimentat de doza ridicată de necunoscut cu privire la modalitatea de taxare a activelor bancare în contextul în care la aproape o lună de la anunţul ordonanţei 114, Guvernul încă nu a clarificat dacă activele se taxează trimestrial sau anual. În ultima săptămână, banca de la Cluj s-a prăbuşit cu 12%.

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie 2019 o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii Robor. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici nu este explicată în Monitorul Oficial: fie trimestrială, sau anuală.

Dacă activele bancare urmează să fie taxate la valoarea de la finele unui an, Banca Transilvania figurează cu un impozit “pe lăcomie” de 194 mil. lei, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente date ale băncii. Pe de altă parte taxarea trimestrială ar determina instituţia de credit de la Cluj să plătească un impozit de 776 mil. lei. Spre comparaţie la nouă luni din 2018, Banca Transilvania a raportat un profit net de 979 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO