• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Burse - Fonduri mutuale

Investitorii văd oportunităţi când pieţele „sângerează”. Consiliul Investitorilor Străini: Se păstrează optimism moderat în rândul investitorilor, afectat totuşi de incertitudine şi de provocările actuale

Investitorii văd oportunităţi când pieţele „sângerează”. Consiliul Investitorilor Străini: Se păstrează optimism moderat în rândul investitorilor, afectat totuşi de incertitudine şi de provocările actuale

Autor: Mediafax

12.05.2022, 18:08 2429

Cea mai recentă ediţie a Business Sentiment Index (BSI), sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini, arată că se păstrează un optimism moderat în rândul investitorilor, afectat totuşi de incertitudine şi de provocările actuale. 

Consiliul Investitorilor Străini a publicat rezultatele celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index (BSI) desfăşurat în primăvara anului 2022. Sondajul arată că se păstrează un optimism moderat în rândul investitorilor, impactat totuşi de incertitudine şi de provocările actuale precum: criza din piaţa energiei, conflictul militar din Ucraina, presiunile inflaţioniste care afectează lanţurile de aprovizionare şi cererea clienţilor sau erodarea veniturilor consumatorilor finali, ale căror posibile efecte au fost surprinse în ediţia din mai a Raportului asupra inflaţiei publicat de BNR.

Există dorinţă pentru a investi în România, jumătate dintre respondenţi estimează că pentru acest an investiţiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenţi spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă. BNR a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 – fiind cel mai bun an pentru investiţiile străine.

Peste 50% dintre respondenţi au planuri de extindere a forţei de muncă şi 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. Sentimentul rămâne accentuat în ceea ce priveşte nevoia de forţă de muncă, dar din păcate percepţia privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă este competitivă. De asemenea, rezultatele surprind tendinţele în ceea ce priveşte modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajaţi vor continua să lucreze de acasă.

Trendul rămâne constant cu ediţiile precedente cu rezultate slabe atunci când vine vorba despre infrastructură, transparenţă şi coerenţa aplicării politicilor publice, reducerea birocraţiei şi a poverii reglementărilor. 65% din respondenţii ediţiei din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive şi că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările europene. PNRR şi programele operaţionale reprezintă oportunităţi pentru susţinerea şi implementarea reformelor necesare prin alocarea şi absorbţia de fonduri europene.

Ultima ediţie a BSI evidenţiază în acelaşi timp şi alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori şi consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiţii organizat de FIC în parteneriat cu Guvernul României. Crearea unor strategii clare privind investiţiile prioritare şi proactivitatea cu potenţialii investitori prin intermediul unei agenţii pentru promovarea investiţiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiţii private.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270