Burse - Fonduri mutuale

Îşi revin afacerile Condmag Braşov în 2012? Răspunsul este în investiţiile Transgaz Mediaş

Îşi revin afacerile Condmag Braşov în 2012? Răspunsul este în investiţiile Transgaz Mediaş

Autor: Adrian Cojocar

23.02.2012, 00:05 1777

În ultimii ani, între banii alocaţi pentru investiţii de operatorul naţional de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi afacerile celui mai mare constructor de conducte magistrale de gaze din România, Condmag Braşov (COMI), deţinut de Gheorghe Călburean a existat o relaţie strânsă.

Astfel, în anii 2009 şi 2010, când Transgaz a cheltuit sume importante pentru conducte şi lucrări de reabilitare a acestora afacerile Condmag au prosperat, majorându-se de aproape două ori în doi ani.

Anul trecut, când Transgaz a "strâns cureaua" din cauză că a distribuit 90% din profit către acţionari şi a rămas fără bani de investiţii, afacerile Condmag Braşov au înregistrat un declin abrupt de 42%, până la 113,7 mil. lei (26,8 mil. euro). Pe lângă Transgaz, nici Romgaz, un alt client important al Condmag, nu a mai dispus anul trecut de bani pentru investiţii în condiţiile în care companiile de stat a trebuit să distribuie 90% din profit.

Scăderea afacerilor Condmag a fost însoţită de o prăbuşire a acţiunilor companiei pe bursă în 2011, când au pierdut aproape două treimi din valoare, în condiţiile în care bursa s-a corectat în acelaşi an cu 15,7%.

Transgaz este de departe cel mai important partener de afaceri al companiei, în condiţiile în care transportatorul de gaze contribuie cu aproape 70% la afacerile Condmag. Romgaz şi Petrom au avut în 2010 o pondere de 12% şi respectiv 5% în afacerile constructorului de conducte magistrale.

Condmag deţine o poziţie dominantă pe piaţa construcţiei de conducte magistrale de gaze din România, cu o cotă de circa 80% şi deţine 25% din piaţa de conducte la nivel naţional.

Deşi iniţial Transgaz îşi programase în 2011 un volum al cheltuielilor de investiţii similar cu cel din anul anterior, ulterior şi-a rectificat bugetul de investiţii la nivelul de 230,7 mil. lei, cifră care este cu 43% mai mică faţă de banii investiţi de companie în 2010.

Cheltuielile Transgaz s-au redus anul trecut în ciuda faptului că firma a luat la începutul anului 2011 un credit în valoare de 120 mil. lei pentru a nu afecta foarte puternic programul de investiţii al companiei, însă banii nu au fost cheltuiţi în totalitate.

La sfârşitul anului trecut a fost emisă o hotărâre de guvern care prevede că firmele de stat trebuie să aloce în acest an 85% din profit pentru dividende, faţă de o pondere de 90% în 2011. Acest lucru ar putea influenţa pozitiv afacerile Condmag în condiţiile în care Transgaz va avea la dispoziţie ceva mai mulţi bani pentru investiţii.

Acest lucru s-a văzut încă din luna ianuarie, când Transgaz a anunţat că va derula în martie mai multe licitaţii pentru achiziţii publice în valoare totală de 332,4 milioane de lei (76 milioane de euro), din care 60 mil. euro urmează să fie alocate pentru lucrări de reabilitare a conductelor de gaze.

Valoarea licitaţiilor care vor avea loc luna vii­toare este mai mare cu 10,5% decât toate contractele de achiziţii publice încheiate de Transgaz în 2011.

După anunţul Transgaz cu privire la licitaţii, acţiunile Condmag au înregistrat o creştere puternică şi au câştigat 22% într-o săptămână. Ulterior, acţiunile Condmag au pierdut tot avansul şi se tranzacţionează în prezent în preajma minimelor din ultimul an.

Pe fondul scăderii acţiunilor, Alexadru Tătar, directorul general al Condmag, a reluat achiziţiile de acţiuni la companie. El a cumpărat constant titluri Condmag la finele anului trecut. Pe de altă parte, fondul olandez MEI a vândut anul acesta pachete importante de titluri Condmag, vânzările vizând şi alte acţiuni deţinute de fond pe bursă.

În luna septembrie a anului trecut Consiliul Concurenţei a demarat o amplă anchetă în rândul a 23 de companii, printre care se regăsesc şi Condmag Braşov, respectiv Armax Gaz Mediaş (ARAX). Acestea sunt suspectate de trucarea licitaţiilor organizate la Transgaz şi Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO