Burse - Fonduri mutuale

Italienii de la Ansaldo Nucleare ar putea participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Italienii de la Ansaldo Nucleare ar putea participa la...

Autor: Alina Oprea

18.02.2016, 00:00 697

Canadienii de la SNC Lavalin, proprietarii tehnologiei CANDU, şi italienii de la Ansaldo Nucleare ar putea participa la construcţia viitoarelor reactoare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă. „Italienii de la Ansaldo Nucleare au furnizat partea clasică la unităţile 1 şi 2. Nu este încă stabilit nimic în mod cert, însă ei ar putea furniza partea clasică, adică ce nu ţine de reactor, cum ar fi turbina şi echipamentele auxiliare. Acum, după cum se ştie, se negociază cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation. După finalizarea negocierilor, următoarea fază este acordul investitorilor şi formarea companiei de proiect. Dar asta poate dura între un an şi doi ani“, au declarat surse din Nuclearelectrica.

Proiectul presupune construcţia a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani. Centrala de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4, estimat anterior la 6,4 miliarde euro, va fi actualizat de către compania de proiect care va fi înfiinţată de Nuclearelectrica împreună cu China General Nuclear Power Corporation. Partea chineză va avea 51% sau mai mult din acest proiect, iar România cel puţin 30%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO