Burse - Fonduri mutuale

Iulian Panait, KTD Invest: Trec minute bune fara nicio tranzactie

30.10.2007, 18:34 55

Investitorii raman in continuare departe de piata actiunilor de la Bucuresti, unde ieri lichiditatea a urcat la numai 10 milioane de euro, iar indicii bursieri au avut variatii minime.
"Nu se intampla absolut nimic, este o piata careia ii lipsesc stimulii, o piata neinteresanta. Sunt minute bune cand pe emitentii altadata lichizi nu se intampla nicio tranzactie", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata, a urcat timid cu un sfert de punct procentual, iar societatile de investitii financiare s-au corectat usor in jos.
Piata de la Bucuresti este lipsita de vlaga, in timp ce bursele importante din afara fac pasi catre maximele istorice atinse in vara. Tabloul zilei de ieri a fost verde, cu urcari de peste 1,5% pe indicii europeni importanti, iar Dow Jones Industrial Average a deschis pe plus si se apropia la inchiderea editiei de 13.850 de puncte.
"Nu se mai simte corelatia cu pietele externe pentru ca investitorii mari straini lipsesc, dovada fiind volumele reduse. Cred ca de vina este si conjunctura externa, situatia de acolo nu este inca destul de clara. In aceste conditii, pietelor emergente li se aloca mult mai putine fonduri", spune Panait.
Investitorii romani nu se ingramadesc nici ei sa tranzactioneze, in conditiile in care oferta de la Transgaz se afla la mai putin de o luna distanta. Oferta publica, stirea ultimelor doua saptamani, va avea o valoare de 63,5 mil. euro, dar brokerii merg cu predictiile de suprasubscriere de la doua pana la cincisprezece ori.
"Majoritatea investitorilor de retail si-au pastrat banii pentru oferta Transgaz. Si eu mi-am sfatuit clienti inca de acum o luna sa isi puna de-o parte fonduri pentru a le directiona catre oferta publica. Cred ca va fi suprasubscrisa de opt ori pe transa de retail si de cinsprezece ori de institutionali", spune Panait.
RASDAQ-C, indicele pietei nereglementate, continua sa scada, ieri pierzand peste 1% si apropiindu-se de pragul de 5.000 de puncte. Scaderile au fost sustinute de intrarea la tranzactionare a actiunilor gratuite de la Prospectiuni, care au dus cotatia cu aproape 18% in jos. "Au intrat gratuitele la Prospectiuni si, asa cum s-a intamplat in mai multe cazuri, Dafora sau Rompetrol Well Services, pretul a scazut", spune Iulian Panait.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut ieri cu 0,99%. Societatea intentioneaza sa fuzioneze cu banca de investitii Broker Investment Banking din SUA, sperand sa capete astfel titulatura de banca de investitii. Broker a stabilit plafonul maxim de creditare pentru tranzactiile in marja la 6 milioane de euro (20 de milioane de lei) pe firma si 447.000 de euro (1,5 milioane de lei) pe client. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de intermediere financiara s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 0,6 milioane de euro (aproximativ 2 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj din piata. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat ieri la un pret de 3,07 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au ramas neschimbate pe parcursul sedintei de ieri, dupa ce au atins un pret maxim de 0,67 lei/actiune. Producatorul de motoare pentru aeronave a anuntat pe primele noua luni ale anului un profit de 3,36 mil. euro (11,25 milioane de lei), cu 6,47% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si afaceri nete in valoare de 19,9 milioane de euro (66,68 milioane de lei), cu 4,59% mai mici fata de perioada similara a anului trecut. Turbomecanica a realizat in trimestrul al treilea un profit de aproximativ 2 milioane de euro (6,69 milioane de lei), pe fondul unei cifre de afaceri de 7,49 milioane de euro (25,1 milioane de lei).

Actiunile Electrocontact (ECT) au castigat ieri 0,81%. Grupul industrial din Botosani a obtinut in primele noua luni un profit de 9.800 de euro (32.840 de lei), de aproape 19 ori mai mic fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de 185.000 de euro (621.000 de lei). Cifra de afaceri a producatorului de echipamente electrice a scazut cu 12,56%, la 3,16 mil. euro (10,6 mil. lei). Compania a inregistrat in primele noua luni venituri din exploatare in valoare de 3,38 mil. euro (11,31 mil. lei), cu 13,27% mai mici fata de veniturile atinse in aceeasi perioada a anului 2006. Ultima tranzactie cu titlurile Electrocontact s-a perfectat la un pret de 0,125 lei/actiune.

Titlurile Macofil Targu Jiu (MACO) au pierdut ieri 25%. Producatorul de caramizi si tigle si-a majorat capitalul social cu 13,84 milioane de lei, pana la un nivel de 14,53 milioane de lei, prin aport in natura al actionarului majoritar si aporturi in numerar ale celorlalti actionari. Actiunile emise vor avea o valoare nominala de 2,5 lei, prima de emisiune fiind de 19,85 lei/actiune. Vineri a fost ultima zi in care actionarii au mai putut subscrie actiuni in cadrul majorarii capitalului social al companiei. Fondul de investitii RC2, inregistrat in Cipru, a achizitionat saptamana trecuta un pachet de circa 13,5% din actiunile Macofil, principalul vanzator fiind Ion Patrut.

Actiunile Socot Targu Mures (SCTO) au pierdut ieri 5,88%. Firma de constructii hidrotehnice a raportat in primele noua luni ale anului o crestere a profitului net cu 12,6%, la 2,14 mil. lei, in conditiile in care nivelul veniturilor totale a avansat cu 15,5%, la 65,5 mil. lei (19,85 mil. euro). Cifra de afaceri a companiei a avansat usor de la 57,4 mil. lei, la 58,27 mil. lei. Valoarea indicatorilor inregistrati in perioada ianuarie-septembrie 2007 depasesc nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli. Astfel, profitul este de 3,7 ori mai mare decat nivelul previzionat, in timp ce veniturile prognozate au fost cu 48% mai mici decat valoarea raportata la sfarsitul perioadei de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO