România are oportunitatea de a profita de dezvoltarea pieţei de ETF-uri, aflată încă într-un stadiu incipient. Bursa de Valori Bucureşti devine tot mai deschisă pentru aceste instrumente financiare, iar interesul investitorilor, în special al celor de retail, este în creştere. În acest context favorabil, ETF-urile ar putea deveni un motor important al pieţei de capital, cu o dinamică de creştere care ar putea depăşi chiar şi evoluţia acţiunilor individuale în anii următori, consideră Đivo Pulitika, Fund Manager, InterCapital Asset Management.
“Piaţa ETF-urilor este încă tânără, iar România poate profita de acest lucru. Bursa este, evident, mai mult decât primitoare pentru noile ETF-uri. Am remarcat că interesul investitorilor pentru ETF-uri, în special al celor de retail, este în creştere. Mă aştept ca ritmul de creştere să îl depăşească pe cel al acţiunilor în următorii ani” a spus Đivo Pulitika la ZF Capital Markets Summit 2025.
Ce a mai declarat Đivo Pulitika:
♦ Anul trecut am introdus ETF-ul românesc în piaţa locală, care atunci era mult mai vibrantă decât este astăzi. Volumele de tranzacţionare erau mai mari. Nu exista acest dramatism politic. Totuşi, cred că majoritatea acestor lucruri sunt doar temporare. Mă aştept ca România să revină pe radarul multor investitori, atât locali, cât şi internaţionali.
♦ Există expunere în legătură cu tot ce se întâmplă geopolitic, lucru care va adăuga volatilitate pieţelor noastre regionale. Totuşi, această zonă este, de asemenea, foarte bine poziţionată pentru a profita de încercarea Europei de a aduce producţia înapoi. Aş spune că ţări precum Polonia, România, toată partea de est a UE va beneficia de aceste investiţii.
♦ Dacă situaţia în Ucraina se calmează, odată ce investiţiile încep cred că vom vedea o creştere sporită în regiune şi, sperăm, şi pe pieţele de acţiuni.
♦ Am creat un EFT bazat pe obligaţiuni româneşti, dar nu este listat în România. Am demarat un proces în vederea listării, vom vedea ce se întâmplă.El este deja listat în Zagreb, de la sfârşitul anului trecut şi oferă expunere pe obligaţiuni româneşti denominate în euro, cu maturitate între cinci şi zece ani. Volatilitatea recentă din România a afectat cu adevărat piaţa obligaţiunilor. ETF-ul este la aproximativ zero de unde a început şi este foarte expus la tot ce se întâmplă, mai ales în ceea ce priveşte ratingurile. Acesta este cel mai mic ETF al nostru. Este, de asemenea, cel mai nou. Deocamdată nu a atras o mare atenţie, vom vedea dacă situaţia se schimbă. Cred că are potenţial să se schimbe
♦ Compoziţia pieţei româneşti, este în mare parte energie. Cred că este un sector care are un foarte mare potenţial. Şi aici ma refer inclusiv la proiectul Neptun Deep, care va demara curând şi care urmează să pună România şi mai mult pe arta energetică a Europei.
♦ Avem deja cinci ETF-uri, dintre care două, de mâine, vor fi listate în România.
♦ Obiectivul este să aducem mai multe dintre ele şi aici. Am dori să adăugăm mai multe ţări individuale, lucrăm la Grecia, poate câteva alte ţări din regiune, de asemenea, dar un alt lucru pe care am dori să-l facem este să creăm ETF-uri care să acopere regiunea ca întreg, fie întraga piaţă, fie unele sectoare precum energia, băncile şi aşa mai departe.