Burse - Fonduri mutuale

Japan Credit Rating va oferi consiliere BVB pentru infiintarea unei agentii de rating

Japan Credit Rating  va oferi consiliere BVB pentru infiintarea unei agentii de rating

Stere Farmache, director general BVB: Este necesara existenta in Romania a unei agentii de rating, cu recunoastere internationala, pentru ca piata de capital are nevoie de o astfel de entitate.

27.02.2007, 19:00 27

Agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR) vrea sa ofere asistenta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania, a declarat luni presedintele JCR, Makoto Utsumi, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare de la BVB.
Colaborarea dintre JCR si BVB va fi la nivel de consultanta, agentia japoneza excluzand deocamdata deschiderea unei filiale sau francize in Romania.
"Nu avem in vedere un parteneriat de afaceri. Vrem sa impartasim cunostintele si experienta noastra pentru a ajuta Bursa de Valori Bucuresti sa puna in practica initiativa infiintarii unei agentii de rating in Romania", a declarat Utsumi.
Presedintele JCR a mai precizat ca motivul pentru care a ales sa acorde consultanta Bursei de Valori este faptul ca in ultimii ani economia romaneasca s-a dezvoltat gradual, Romania devenind atractiva pentru investitorii japonezi. Anul trecut a avut loc prima emisiune de obligatiuni in lei pe piata japoneza, derulata de banca daneza KommuneKredit, in valoare de 45 mil. lei (16,7 mil. euro).
Directorul general al BVB, Stere Farmache, a accentuat necesitatea infiintarii unei agentii de evaluare financiara in Romania, care sa fie recunoscuta si de Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
El a anuntat intentia BVB de a infiinta o agentie de rating in Romania inca de la jumatatea anului trecut, avansand ca posibil proiect o colaborare in sistem de franciza cu Standard & Poores, Fitch sau Moodyes, trei dintre cele mai puternice agentii de evaluare din lume.
"Este necesara existenta in Romania a unei agentii de rating, cu recunoastere internationala, pentru ca piata de capital are nevoie de o astfel de entitate, care sa evalueze riscurile, in principal in cazul emisiunilor de obligatiuni. Cu cat agentia de rating are recunoastere mai mare, cu atat importanta acesteia pentru investitori este mai mare", a spus Farmache.
El a mai precizat ca lipsa unei astfel de agentii este un obstacol in calea dezvoltarii pietei obligatiunilor, care necesita, de regula, o evaluare din partea unei agentii de rating.
O agentie de rating are ca obiect principal de activitate evaluarea emitentilor de instrumente financiare de creditare (titluri de stat si obligatiuni).
Prin infiintarea unei agentii de rating in Romania, companiile si municipalitatile vor avea posibilitatea sa fie monitorizate la costuri mai reduse. De asemenea, vor avea mai usor acces la surse de finantare cu atat mai mult cu cat ratingul ar putea fi acordat de o entitate renumita pe plan international, potrivit oficialilor.
"Infiintarea unei agentii de rating este foarte importanta nu numai pentru entitatile care emit obligatiuni, ci si pentru investitori. Piata obligatiunilor nu este foarte dezvoltata in multe tari. Diversificarea sistemului financiar si dezvoltarea pietei obligatiunilor sunt foarte importante pentru Romania", a afirmat Utsumi.
Japan Credit Rating (JCR) a imbunatatit, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, cu o treapta, calificativele acordate Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta si in moneda nationala, de la "BBB minus" la "BBB" si, respectiv, de la "BBB" la "BBB plus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO