Burse - Fonduri mutuale

​Johan Meyer, şeful FP: Schimbările legislative au speriat investitorii, astfel că momentan nu vrem să vindem participaţia de 20% la Hidroelectrica

​Johan Meyer, şeful FP: Schimbările legislative au...

Autor: Tibi Oprea

04.04.2019, 15:30 252

Fondul Proprietatea a anunţat la finalul anului trecut intenţia de a vinde participaţia de 20% în cadrul Hidroelectrica, companie critică pentru crearea de valoare pentru fond, timp în care au încercat să găsească cumpărător, însă, dată fiind incertitudinea legată de noile schimbări legislative, FP nu vrea momentan să vândă acţiunile deţinute la companie, a spus Johan Meyer, CEO al administratorului fondului - Franklin Templeton Investments Services şi manager de portofoliu FP, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi după adunarea acţionarilor.

“Am încercat să găsim cumărător pentru Hidroelectrica. Dar factorii externi, precum OUG114, schimbă bazele pe care compania a fost capabilă să-şi genereze profitul. Vă puteţi imagina că orice potenţial cumpărător ar vrea să aibă certitudinea exactă în privinţa implicaţiilor care vor exista înainte de a fi dispus să cumpere. Am subliniat foarte clar faptul că pentru noi, în tranzacţii precum aceasta, pentru a avea şanse rezonabile de succes, avem nevoie de stabilitate, prosperitate şi aspecte clare ale legislaţiei şi reglementărilor în vigoare. Iar noi nu suntem momentan în această situaţie”, a declarat Meyer, care a fost reales de către acţionari la conducerea Fondului.

De asemenea, întrebat dacă iau în continuare în considerare vânzarea Salrom (Societatea Naţională a Sării), sau chiar listarea acesteia, Johan Meyer a spus că nu poate oferi un răspuns cu mult diferit faţă de cel legat de Hidroelectrica. “Ai nevoie de mediul potrivit pentru a realiza o astfel de tranzacţie”, a mai spus acesta.

Hidroelectrica a înregistrat în 2018 un profit net de 1,55 mld. de lei (337 mil. euro), în urcare cu 13,9% faţă de anul precedent, în timp ce afacerile au urcat cu 30,7%, la 4,25 mld. lei (924 mil. euro), potrivit datelor publicate în raportul anual al Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar al companiei.

Acţionarii au decis distribuţia unui dividend brut de 0,0903 lei pe acţiuni, echivalentul unui randament de 9,87%, calculat pe baza preţurilor curent din 29 martie. Dividendele distribuite vor fi în sumă de 654,85 mil. lei, la data plăţii 1 iulie 2019.

Anul acesta, rezultatele companiei vor fi influenţate negativ de OUG 114, producătorul de energie fiind obligat să intre din nou pe piaţa reglementată a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO