Burse - Fonduri mutuale

Jumătate din băncile din Polonia sunt listate la bursa de la Varşovia. La Bucureşti se tranzacţionează doar trei bănci din 37

Jumătate din băncile din Polonia sunt listate la bursa...

Autor: Liviu Popescu, Dan Grigore Ivan

26.07.2017, 00:08 511

♦ Pe bursa de la Varşovia sunt listate 13 bănci din aproximativ 30 de instituţii de credit câte activează în Polonia, adică 43% ♦ În România sunt 37 de bănci, din care doar trei - Banca Transilvania, BRD şi Patria Bank sunt listate, adică 8% .

Pe bursa de la Varşovia, cea mai mare din regiune în termeni de capitalizare, sunt listate 13 bănci din aproximativ 30 de instituţii de credit care activează în economia est-europeană, adică 43%, şi ca urmare a faptului că Autoritatea Poloneză pentru Supraveghere Financiară (KNF) le recomandă băncilor cu cotă mare pe retail să intre în ringul de tranzacţionare.

La Bucureşti sunt listate doar trei bănci, toate cu acţionariat privat, din 37 de instituţii active, adică 8%.

„KNF consideră că o manieră mai trans­pa­rentă de conducere a activităţilor şi a intereselor investitorilor permite o analiză a băncii în cauză de către pieţele financiare. Situaţia menţionată favorizează îndeplinirea obiectivelor de supraveghere financiară, şi în cazul unei bănci controlate de un grup cu capital străin, datorită aderării la principiile guvernanţei corporative prevăzute pentru companiile publice, favo­ri­zează un tratament adecvat pentru toţi participaţii”, a transmis KNF către ZF.

Cea mai mare bancă de pe piaţa de capital din Varşovia este Oszczednosci Bank care are o capitalizare bursieră de peste 10 miliarde euro, iar în ultimul an acţiunile creditorului polonez s-au apreciat cu 56%, cu peste 26 de puncte procentuale peste aprecierea indicelui WIG20 în acelaşi interval de timp. Spre comparaţie la Bucureşti, cea mai valoroasă instituţie de credit listată este Banca Transilvania cu o capitalizare de circa 2,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO