Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 24 martie 2023. Acţiunile Transelectrica scad vineri cu 8,3% şi trag bursa în jos: BET închide şedinţa în scădere cu 0,8%

Jurnal bursier, 24 martie 2023. Acţiunile Transelectrica...

Autor: Tibi Oprea

24.03.2023, 18:36 1382

Acţiunile Transelectrica (simbol bursier TEL), companie naţională de transport de energie electrică, au înregistrat o scădere de 8,3% în sesiunea de vineri, pe fondul unor tranzacţii de 2 milioane de lei, arată datele agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Scăderea acţiunile TEL a venit după ce cu o zi în urmă societatea a publicat un rezumat al rezultatelor financiare individuale aferente anului 2022 şi a chemat acţionarii să voteze distribuirea unor dividende de 52 mil. lei din profitul anului trecut.

Din rândul indicilor bursieri locali, doar BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a înregistrat creştere în şedinţa de vineri, respectiv un plus de 0,61%, în timp ce restul au avut scăderi cuprinse între 0,62% pentru BETAeRO, indicele reprezentativ al pieţei secundare şi 1,89% pentru ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena.

Dintre companiile din BET, cinci au înregistrat creşteri, cea mai mare fiind la MedLife (1,08%), patru au rămas la aceleaşi preţuri cu cele din sesiunea anterioară, iar 11 au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind la Transelectrica.

Lichiditatea totală s-a ridicat la 42,8 mil. lei şi a fost uşor sub media de tranzacţionare a acestui an şi semnificativ sub media tranzacţionată anul trecut. Cele mai lichide acţiuni au fost Fondul Proprietatea (6,7 mil. lei), OMV Petrom (5,5 mil. lei) şi Nuclearelectrica (3,7 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO