Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier 30 martie 2020: Şedinţă liniştită la bursa românească cu o lichiditate de 23 mil. lei, cea mai redusă de la jumătatea lunii februarie încoace

Jurnal bursier 30 martie 2020: Şedinţă liniştită la...

Autor: Liviu Popescu

30.03.2020, 18:26 152

Bursa de la Bucureşti a închis pe minus şedinţa de tranzacţionare din 30 martie 2020, respective o scădere de 0,6% a indicelui principal BET, dar atmosfera de tranzacţionare a fost una mai relaxată comparative cu şedinţele precedente, ceea ce s-a văzut atât în dinamica unor acţiuni, dar mai ales în lichiditate: 23 mil. lei, cel mai scăzut rulaj zilnic din ultimele cinci săptămâni.

Astfel din rândul celor 17 acţiuni ale indicelui principal BET, 7 au fost pe minus, de la  2,2% pentru Petrom la 0,2% pentru Banca Transilvania, 2 acţiuni au rămas la acelaşi preţuri ca cele din şedinţa de vineri, iar 8 acţiuni au înregistrat creşteri de la 1,5% pentru Nuclearelectrica la 0,2% pentru Electrica.

Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, a înregistrat tranzacţii de 9,9 milioane de lei, adică a asigurat aproape jumătate din totalul zilei. Pe locul doi s-a poziţionat Fondul Proprietatea (5,7 mil. lei), iar podiumul a fost completat de Erste Bank (2,7 mil. lei).

Poziţionarea Erste Bank pe podiumul celor mai tranzacţioante acţiuni de la Bucureşti vine ca urmare a recomandării BCE către băncile din zona euro de a amâna plata dividendelor. Astfel Erste Bank a scăzut la Viena cu 6,8%, ceea ce a antrenat tranzacţii şi la Bucureşti şi a determinat o scădere de 6,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO