Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 5 ianuarie 2023: Piaţa românească de capital îşi continuă avansul de la început de an cu un plus de 0,9% pe indicele BET. MedLife, creştere de 4%. Valoarea tranzacţiilor de astăzi, la 33,6 mil. lei

Jurnal bursier, 5 ianuarie 2023: Piaţa românească de...

Autor: Eduard Ivanovici

05.01.2023, 18:18 492

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, a crescut joi cu 0,87% şi a ajuns la o apreciere de 4,3% în primele şedinţe de tranzacţionare din 2023. Toţi indicii pieţei locale de capital au fost pe plus, de la 0,81% pe ROTX la 1% în cazul BETAeRO.

Pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB, lichiditatea a ajuns la circa 30 de milioane de lei, în uşoară scădere faţă de valoarea înregistrată în ziua precedentă. Lichiditatea acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea – 11 milioane de lei – reprezintă peste o treime din suma totală de astăzi.

Per total, valoarea tranzacţiilor realizate joi cu toate instrumentele financiare a ajuns la 33,6 milioane de lei, arată datele BVB.

Cea mai mare apreciere din BET a fost cea afişată de operatorul privat de sănătate MedLife (M), peste 4%. Compania este urmată de transportatorul de gaze naturale Transgaz (TGN), aflat în creştere cu 2,9%, producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), cu 2,7%, şi transportatorul fluvial Transport Trade Services (TTS), ale cărui acţiuni au urcat cu 2,4%.

Singurele scăderi au fost cele ale dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) şi operatorului în sistem de franciză Sphera Franchise Group (SFG). Cele două companii au pierdut 0,1%, respectiv 0,7%.

BET a început anul cu un avans de 3% pe 3 ianuarie, cel mai bun start din ultimii zece ani. Între 2013 şi 2022, indicele BET a deschis de cinci ori pe plus prima şedinţă de tranzacţionare a anului şi de tot atâtea ori pe minus. Din anii în care a deschis pe plus, indicele a închis anul pe pierdere o singură dată, mai exact în 2018. 

Indicele principal a pierdut circa 11% în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO