Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 9 ianuarie: După prima şedinţă pe scădere a anului, indicele BET urcă cu 1,3% şi ajunge la un plus de peste 5% în 2023. Sphera Franchise Group şi OMV Petrom, principalele creşteri

Jurnal bursier, 9 ianuarie: După prima şedinţă pe...

Autor: Eduard Ivanovici

09.01.2023, 18:15 289

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o creştere de 1,25% în prima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta prin prisma indicelui de referinţă BET, după ce a coborât cu 0,3% vinerea trecută, zi care a marcat, de altfel, prima sesiune de trading pe minus din 2023. De la începutul anului, evoluţia indicelui este de plus 5,3%, conform datelor BVB.

Dinamica de luni a fost susţinută de creştere de 3,8% pentru Sphera Franchise Group (SFG), 2,9% în cazul OMV Petrom (SNP) şi 2,5% pe Aquila Part Prod (AQ). Doar patru companii incluse în BET au afişat pierderi: Alro Slatina (ALR), MedLife (M), One United Properties (ONE) şi Transport Trade Services (TTS), de la minus 0,1% la minus 1,65%.

Toţi indicii au urcat luni, cea mai bună dinamică fiind înregistrată de ROTX (1,34%) indice creat de BVB în parteneriat cu Bursa din Viena, urmat de BET-NG (1,31%), care monitorizează evoluţia companiilor listate pe Piaţa Principală ce au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.

Lichiditatea de la BVB a ajuns astăzi la 59 de milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor pe întregul segment de acţiuni – Piaţa Reglementată şi AeRO – a atins 54,7 milioane de lei, cu 133% peste lichiditatea de vinerea trecută.

Pieţele internaţionale de capital cresc pe fondul prognozelor privind stabilizarea politicilor monetare: Investitorii estimează că banca centrală din SUA va majora ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu peste 1% la finele şedinţei de astăzi. În Statele Unite, S&P 500 şi Nasdaq Composite erau pe plus cu 1,3%, respectiv 2% în primele ore de tranzacţionare din New York.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO