Piaţa de capital din România trebuie să crească prin listări noi. Deşi contextul economic rămâne volatil, interesul pentru acţiunile Hidroelectrica este în creştere, iar stabilitatea pieţei de capital este esenţială pentru dezvoltarea economiei, crede Károly Borbély, CEO al Hidroelectrica.
„Perspectivele trebuie să fie unele optimiste, cred că toate sectoarele din business sunt interconectate. Avem nevoie de un mediu politic stabil, de politici economice şi strategii guvernamentale care să fie consecvente şi implementate. Potenţialul la Bursă este foarte mare, încurajăm tot timpul acţionarii să mai ieşim pe pieţele de capital, mai ales pe cea de la Bucureşti, cu încă 10 – 15%. Ar fi foarte util pentru că există potenţial, există încredere, s-a spart gheaţa şi trebuie mai multe listări la Bursă pentru că ele oferă perspective pozitive”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Capital Markets Summit 2025.
Ce a mai declarat Károly Borbély în cadrul evenimentului ZF:
• Am multe preocupări în sectorul energetic. Piaţa de capital este o oglindă nu doar a sectorului de business, ci şi a performanţei companiei. Ne aflăm aici să transmitem mesaje pozitive investitorilor. Ne întrebăm ce provocări mai pot fi pentru a creşte Bursa. Cu cât are Bursa o lichiditate mai mare şi tranzacţie de valoare mai mare, cu atât este bine şi pentru noi şi pentru toate companiile unde statul este majoritar.
• Văd din interacţiunea cu clienţii şi cu acţionarii că există o încredere mai mare şi un apetit pentru acţiunile Hidroelectrica, chiar în aceste condiţii de incertitudine. Suntem o companie foarte importantă în sistemul naţional, fără Hidroelectrica şi Romgaz este foarte complicat să dezvolţi ceva în sistemul energetic.
• Am propus acţionarului majoritar distribuirea a 100% din profit pentru rezultatul de anul trecut. Încă suntem bine, finanţăm din venituri investiţiile pe care le avem acum în activităţi de mentenanţă, în retehnologizare şi M&A, dar cred că de la anul se va schimba acest procent. Nu vom coborî sub 90%, pentru că asta am promis la listare. Trebuie să fim consecvenţi faţă de acţionari, dar trebuie să ne continuăm şi aceste planuri.
• Pentru proiectele solare, achiziţiile sunt în analiză. Mereu sunt proiecte noi, sunt ani în care avem deficit hidrologic, iar acest lucru trebuie contracarat.
• Ţinem foarte mult la plata dividendelor, este un lucru foarte important.
• În 2-3 ani, eu cred că România va fi într-o poziţie extrem de bună pentru că vom avea energie electrică, capacitate de producţie în plus şi acest lucru ne va crea o stabilitate foarte mare. Decomisionarea cărbunului s-a făcut foarte repede şi aceste lucruri influenţează oarecum competitivitatea economiei pentru că preţul la energie electrică variază în funcţie de războaie, în funcţie de calamităţi şi de altele. Continuăm să investim în echipamentele şi în businessul de bază, dar acestea trebuie diversificate prin achiziţii şi prin joint-venture-uri, trebuie să diversificăm puţin capacităţile de producţie - regenerabile, stocare şi aşa mai departe.