Burse - Fonduri mutuale

Karoly Borbely, Hidroelectrica: Companiile cu perspective mari de creştere ar trebui să fie listate la bursă, pentru că românii au demonstrat că au apetit pentru astfel de investiţii; Analizăm când apar oportunităţi noi de investiţii în piaţă, dar ne focusăm în principal pe consolidarea core businessului

ZF Piaţa de capital 2024

Karoly Borbely, Hidroelectrica: Companiile cu perspective...

Autor: Cristina Bellu

19.09.2024, 14:05 3465

Într-un context economic în care tot mai mulţi români caută să investească în pieţe de capital promiţătoare, listarea la BVB  a companiilor cu potenţial de creştere poate stimula interesul şi încrederea investitorilor, creând un ciclu pozitiv de dezvoltare. Acest lucru nu doar că va sprijini companiile în realizarea planurilor de dezovltare, dar va întări şi poziţia pieţei locale de capital, consideră Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica.

“Piaţa bursieră locală este foarte dinamică. Există activitate. În ultimul an se remarcă că este o piaţă care creşte, însă mi-aş dori să existe mai multă implicare din partea companiilor, chiar şi în cazul celor la care statul este acţionar. Din punctul meu de vedere este important ca acele companii care au perspective mari de creştere să fie listate la BVB pentru că românii au bani şi apetit pentru astfel de investiţii. O companie care construieşte o poveste atractivă, îşi respectă promisiunile din prospectul de listare şi comunică în mod constant, poate atrage cu succes investitori şi capital”, a spus Karoly Borbely la conferinţa ZF Piaţa de capital 2024.

Alte declaraţii:

♦ Povestea de succes a listării Hidroelectrica trebuie să continue, iar echipa managerială are rolul de a lua toate măsurile necesare pentru a creşte valoarea companiei şi de a consolida foarte bine core businessul. Vedem cât de importante sunt investiţiile în capacităţile de producţie care produc energie în bandă. Dinamica pe zona de regenerabile este extraordinar de mare. Punerea în funcţiune a unui MW în regenerabile este mult mai rapidă decât punerea în funcţiune a unui MW pe turbină de gaz sau în hidroagregate.

♦ De exemplu, după 12 ani, s-a semnat un contract de 188 mil. euro pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, care funcţionează de peste 50 de ani doar cu mentenanţă. Focusul pe core business înseamnă să investim în hidroagregatele noastre, să le extindem durata de viaţă. După un contract de retehnologizare, după 7 ani, durata de viaţă a acestor echipamente creşte la peste 40 de ani. Ele pot susţine, pot duce greul, atunci când regenerabilele nu furnizează curent electric.

♦ Ne focusăm pe core business. Investim în activităţile de mentenanţă, modernizare, retehnologizare, şi în diversificarea producţiei şi în regenerabile. Până acum, parcursul a fost bun, în ciuda unui an afectat de secetă foarte tare. Investiţiile continuă la un nivel foarte ridicat, pentru că acest lucru aduce valoare companiei pe termen mediu şi lung.

♦ Respectăm planul de acordare a dividendelor.

♦ Randamentul pentru primul an de la listare este foarte bun. Peste 30% al acţiunilor cu dividendele incluse. Sper ca la anul să fie mai multă apă, ca să putem să livrăm mai multă energie şi mai multe dividende, dar focusul este pe investiţii pentru că acestea cresc valoarea businessului.

♦ Momentul adevărului pentru fiecare companie este acela al listării publice. Comunicarea permanentă cu investitorii a devenit  obişnuinţă pentru noi. Tot ce facem în fiecare zi  se reflectă în preţul acţiunilor. Trebuie să facem ce am promis investitorilor, iar faptul că după un an de zile de la listare randamentul  este de 31%, consider că este un lucru foarte bun şi vreau să creştem în  continuare. Investiţiile de 1,3 miliarde lei în activele core, în următorii ani, ne vor ajuta foarte mult să consolidăm businessul companiei.

♦ Analizăm când apar oportunităţi noi de investiţii în piaţă şi luăm decizii în funcţie de ce vedem pe cifre. Foarte important pentru noi în momentul de faţă este să ne consolidăm core businessul, să investim tot ce putem acolo pentru a creşte durata de viaţă a echipamentelor, să dezvoltăm capacităţile de producţie printr-o eficienţă opreaţională prin achiziţia unor parcuri din piaţă, să dezvoltăm în continuare departamentul de furnizare, unde am implementat un sistem nou informatic, urmează alte etape de dezvoltare.