Burse - Fonduri mutuale

Kazahii merg înainte cu conversia obligaţiunilor RRC

Kazahii merg înainte cu conversia obligaţiunilor RRC

Autor: Andrei Chirileasa

14.09.2010, 23:05 17

Grupul Rompetrol, controlat de KazMu­nai­Gaz, a aprobat ieri deprincipiu conversia în acţiuni a obligaţiunilor Rompetrol Rafinare- Petromidia (RRC) nerăscumpărate de la stat până la 30 sep­tembrieşi gajarea oricăror active ale com­paniei pentru garantareacreditelor luate de la acţionarul majoritar, în valoare de peste920 mil. dolari.

Decizia finală privind con­versia obli­ga­ţiunilor în acţiuni şimajorarea capitalului social al RRC ar urma să fie luată la finelelunii sep­tembrie.

Kazahii rămân fermi pe poziţie, deşi Mi­nis­te­rul de Finanţe lecere să plătească întreaga datorie în numerar. Rompetrol arăscumpărat deja obligaţiuni de 54 mil. euro dintr-un total de 571mil. euro, iar ANAF consideră că prin aceas­tă plată kazahii şi-auexprimat opţiunea de a achita întreaga datorie. Şeful ANAF adecla­rat că în cazul în care compania nu plă­teşte restul de 517mil. euro, se va declanşa exe­cu­tarea silită a activelor de laPetromidia, care au fost puse deja sub sechestru asigurător lafinele săptămânii trecute.

De cealaltă parte, Rompetrol şi avocaţii săi susţin încontinuare că au opţiunea de a plăti doar o parte din datorie şi dea converti restul obligaţiunilor în acţiuni.

AFACERI DE LA ZERO