Burse - Fonduri mutuale

KMG International cheamă acţionarii Rompetrol Well Services să aprobe o politică nouă de dividende: minimum 30% din profit, dar şi abordare diferenţiată. Şi acţionarul KJK Balkan Holding propune modificări

KMG International cheamă acţionarii Rompetrol Well...

Autor: Tibi Oprea

11.01.2021, 18:29 384

Rompetrol Well Services (simbol bursier PTR), divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol, a anunţat luni la bursa de la Bucureşti că KMG International, acţionar cu 73% din capitalul social al companiei petroliere, a solicitat completarea ordinii de zi a acţionarilor din 28/29 ianuarie cu puncte referitoare la politica de dividende şi a decis includerea acestora în convocator.

„Rata de distribuire a dividendelor, sub rezerva celorlalte prevederi ale prezentei Politici, este stabilită la minim 30%, atât timp cât există suficiente disponibilităţi de numerar, calculate după cum urmează: Sold numerar N + Sold net cash pooling N + Numerar din operaţiuni N +1 + Numerar din investiţii N + 1 + Costuri financiare N + 1 + Rambursări obligatorii de împrumuturi N + 1 unde N este reprezentat de anul pentru care se face distribuţia, în timp ce N+1 este reprezentat de anul următor. Pentru N+1 calculul este pregătit pe baza bugetului”, este una dintre propunerile KMG.

De asemenea, propunerea acţionarului este ca politica să prevadă o abordare diferenţiaţă la stabilirea volumului de dividende în funcţie de “1.1 Natura şi rentabilitatea activităţii comerciale desfăşurate de Societate şi necesităţile sale de capital; 1.2 Necesităţile de capital propriu anticipate pentru îndeplinirea planurilor de activitate şi a proiectelor de investiţii” şi ca volumul efectiv de dividende să ţină cont de necesităţile de finanţare cu capital propriu pentru “2.1 Finanţarea investiţiilor de capital în activele existente; 2.2 Finanţarea proiectelor de investiţii în ceea ce priveşte partea care necesită alocarea de fonduri proprii conform structurii agreate de finanţare a proiectului; 2.3 Rambursarea datoriilor; 2.4 Alţi factori relevanţi care influenţează fluxurile de trezorerie ale societăţii”.

În acelaşi timp, fondul KJK Balkan Holding, care deţine 10,7% din numărul de acţiuni ale emitentului, a propus ca profitul net al companiei să fie distribuit ca dividende, cu excepţia sumelor pentru obiective specifice care necesită capital de rulment, achiziţii sau investiţii aprobate în conformitate cu strategia aprobată de adunarea generală a acţionarilor companiei, acoperirea sumelor pentru impozite sau taxe nou executate sau pentru echivalenţe legale, acoperire pentru nevoi neprevăzute de până la 2,5 mil. lei şi pentru răscumpărarea acţiunilor societăţii în limitele prevăzute de lege.

Rompetrol Well Services are 128 mil. lei capitalizare. În ultimele 12 luni, acţiunile PTR înregistrează o creştere de 30,2%, pe fondul unui rulaj de 5,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO