Burse - Fonduri mutuale

KMG International, replică la anunţul Chimcomplex privind preluarea Rompetrol: Nicio tranzacţie nu se află într-o etapă definitivă şi nu există o certitudine că va avea loc vreo tranzacţie cu oricare dintre potenţialii parteneri

KMG International, replică la anunţul Chimcomplex...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2021, 15:24 922

KMG International, grupul kazah care deţine Rom­petrol Rafinare, a anunţat luni la BVB, în contextul discuţiilor privind eventuala preluare a afacerii din România, că nicio tranzacţie nu se află într-o etapă definitivă în prezent şi nu există o certitudine că va avea loc vreo tranzacţie cu oricare dintre potenţialii parteneri.

”Grupul KMG International N.V. (din care fac parte Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services) ia act de relatările recente din mass-media din Polonia şi România, privind interesul manifestat de Polski Koncern Naftowy Orlen SA (PKN Orlen) şi Chimcomplex (CHOB) faţă de business-ul Grupului KMG International. Ocazional, Grupul KMG International se angajează în discuţii cu diferite părţi cu privire la unele potenţiale tranzacţii şi/sau cooperări, care vizează diferite oportunităţi de dezvoltare, în măsura în care o astfel de colaborare poate aduce valoare adăugată sau sinergie activităţilor KMG International. În prezent, nicio tranzacţie nu se află într-o etapă definitivă şi nu există o certitudine că va avea loc vreo tranzacţie cu oricare dintre potenţialii parteneri”, se precizaeză în anunţul KMG.

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), business controlat de Ştefan Vuza, a anunţat într-un raport publicat săptămâna trecută, că strategia de dezvoltare a societăţii include şi oportunitatea dezvoltării unor parteneriate şi a achiziţiei Rompetrol (KMG International), urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022.

Rompetrol Rafinare, operatorul Petromidia şi Vega, are pe baza preţurilor curente de tranzacţionare de la bursă o capitalizare de 1,9 mld. lei. Kazahii de la KMG au 48,1% din companie.

KMG a declarat săptămâna trecută pentru ZF că ”noua strategie a Grupului se va concentra în jurul activelor sale, vitale pentru dezvoltarea României. Grupul este în prezent unicul producător intern de polimeri, hexan, bitum, soluţii de încălzire, dar şi alte produse necesare unor domenii precum transporturi, agricultură, construcţii, industria alimentară. De exemplu, tranziţia către vehicule electrice sau alimentate cu alţi carburanţi (hidrogen, combustibili sintetici) va afecta cererea de carburanţi clasici şi va contribui fundamental la schimbarea segmentului downstream. Pe termen lung, transformarea şi optimizarea parţială a reţelei este inevitabilă, viziunea noastră urmărind transformarea benzinăriilor în puncte de utilitate şi servicii.

O altă direcţie pentru KMG International presupune, bineînţeles, o diversificare a surselor de energie, cum ar fi electricitate şi biocombustibili, acesta din urmă fiind un combustibil - cheie de tranziţie în drumul către zero emisii.

Ne aşteptăm la multe provocări din partea lumii noi, multe dintre acestea generate de legislaţia din ce în ce mai exigentă în privinţa soluţiilor de protejare a mediului şi de decarbonizare. Una dintre cele mai presante provocări este dependenţa de diferite tehnologii alternative, multe dintre fiind încă în faza incipientă de dezvoltare, spre deosebire de modelul actual al tehnologiei petroliere, care este bine pus la punct.

Adoptarea tehnologiilor în curs de maturizare poate atrage după sine incertitudinea cu privire la costurile de investiţii şi exploatare, precum şi o provocare legată de alegerea momentului optim pentru implementare. În plus, aceasta va solicita şi o dezvoltare rapidă a capacităţilor necesare în afara sferei convenţionale de petrol şi gaze naturale.

În acest sens, unul din aspectele luate în considerare şi analiza de Grup îl reprezintă şi stabilirea unor discuţii cu companii care au experienţă în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare şi este prematur în acest stadiu să oferim alte informaţii, dacă aceste discuţii se vor reflecta şi în colaborări/parteneriate”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO