Burse - Fonduri mutuale

La 15 ani de la lansare, Bursa de Valori Bucuresti se listeaza. Cu ce „palmares” se poate lauda?

La 15 ani de la lansare, Bursa de Valori Bucuresti se listeaza. Cu ce „palmares” se poate lauda?
07.06.2010, 23:10 71

Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB),numeste listarea Bursei pe propria platforma drept cel maiimportant eveniment din istoria de 15 ani a institutiei,argumentand ca listarea va schimba fundamental modul in care Bursase va raporta la piata si investitori.

Azi, 8 iunie, este prima zi de tranzactionare a actiunilor BVBpe platforma de tranzactionare a Bursei. Investitorii vor puteavinde si cumpara actiunile Burse in conditii transparente sireglementate, facand astfel un pariu pe evolutia pietei locale decapital. Data de 8 iunie va ramane marcata in calendarul Burseidrept moment istoric, in aceeasi categorie cu transformarea Burseidin institutie publica in societate pe actiuni si fuziunea sa cupiata RASDAQ din 2005.

"Listarea este unul dintre cele mai importante momente dinistoria de 15 ani a Bursei, alaturi de evenimente precum inlocuireasistemului de tranzactionare si fuziunea cu piata RASDAQ si deinfiintarea grupului financiar al Bursei, din care fac parteDepozitarul Central, Casa de Compensatie si Fondul de Compensare.Ideea de listare a aparut in anul 2007 si a apartinut unor membriai Consiliului de atunci al Bursei, care se bucurau de o sustinerelarga din partea caselor de brokeraj. Propunerea a fost aprobata deprincipiu de actionarii Bursei la finele anului 2008, pentru ca maiapoi sa urmeze dezbateri si discutii", a spus Stere Farmache, sefulBursei de Valori Bucuresti de la redeschiderea institutiei in1995.

Din 1995 pana in prezent, Bursa de Valori Bucuresti a trecutprin schimbari radicale. Din platforma pentru programulprivatizarii in masa a companiilor de stat, cuponarii fiindprincipalii investitori pe Bursa la finele anilor nouazeci, Bursa aincercat sa se dezvolte in platforma de finantare pentru companiileprivate si sursa de castig pentru investitorii privati siinstitutionali. Numarul companiilor private care au venit pe Bursaca sa stranga bani este insa extrem de mic, iar Bursa esteperceputa in continuare mai degraba ca un club restrans, frecventatmai ales de speculatori, iar principalul punct de atractie pentruinvestitori sunt cele cinci SIF-uri, rezultate in anii '90 in urmaprocesului de privatizare in masa.

Bursa de Valori Bucuresti opereaza piata de actiuni pe care suntlistate 70 de companii, cu o capitalizare totala de circa 20 mld.euro, si piata RASDAQ, care cuprinde circa 1.500 de companii invaloare de 3 mld. euro. Pe Bursa de la Bucuresti se maitranzactioneaza in prezent obligatiuni, titluri de stat, fonduriinchise de investitii si contracte futures pe actiuni si pevalute.

Lipsa privatizarilor a lasat goluri greu deumplut

In cei 15 ani scursi de la infiintare, Bursa a pierdut siemitenti importanti, precum Dacia Pitesti sau Arctic Gaesti, intimp ce numarul companiilor privatizarilor realizate prinintermediul pietei de capital a scazut dramatic dupa anii 2000.

"Capitalizarea si volumul tranzactiilor zilnice ar fi aratataltfel daca companii precum Dacia sau Romcim ar fi ramas pe Bursa.Un alt regret pe care il am este faptul ca statul nu a folosit maimult Bursa drept instrument de finantare", a completat presedinteleBursei.

De-a lungul timpului, printre cele mai asteptate privatizaris-au numarat cea a Romtelecom, CEC, Tarom, si mai recent listareagigantilor energetici pe Bursa.

Listarea directa - mai ieftina si mairapida

Listarea pe propria platforma va aduce Bursa de la Bucuresti inliga marilor operatori internationali deveniti publici, precumbursele londoneze, newyorkeza si germana. In Romania, prima listarea unui operator de piata a fost cea a Bursei din Sibiu de lainceputul acestui an.

"Stim ca nu suntem pionieri in regiune, in ultimul deceniu maimult burse de talie mare si medie alegand sa devina publice.Listarea Bursei la Bursa ar fi parut ceva excentric in urma cu 15ani, putini ar fi inteles paradoxul, acum insa nu mai ia pe nimeniprin surprindere", a continuat oficialul BVB.

Intrarea la tranzactionare a actiunilor BVB se realizeazadirect, operatiune denumita "listare tehnica", fara a mai fiderulata o oferta initiala (IPO) sau secundara de titluri (SPO).Prin derularea unei oferte de titluri, Bursa ar fi strans capitaladitional din piata. Listarea directa este o operatiune rapida simai putin costisitoare decat la derularea unui IPO, fara a avea loco diluare a actionariatului. Bursa are in prezent 341 de actionari,cei mai mari fiind Daniel Tepes, cu 4,53% din actiuni, MirceaMusgociu, cu 4,35%, si firmele de brokeraj Romcapital si Broker, cucate 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO