Burse - Fonduri mutuale

La 50% sub valoarea activelor, SIF-urile raman o tinta de preluare importanta

La 50% sub valoarea activelor, SIF-urile raman o tinta de preluare importanta
20.04.2009, 17:58 35

Actiunile SIF-urilor continua sa se tranzactioneze la discounturi importante fata de valoarea unitara a activelor acestora, in ciuda faptului ca preturile de pe Bursa s-au dublat de la finele lunii februarie, in timp ce activele nete au continuat sa scada.

Astfel, indicele BET-FI a urcat cu aproape 100% de la acea data si pana in prezent, astfel ca in medie, valoarea de piata a SIF-urilor este cu 54% sub cea a activelor cumulate ale lor.
Actiunile SIF Transilvania se tranzactioneaza in prezent la cel mai mare discount fata de valoarea activului net unitar de la 31 martie, respectiv de 63%. Pretul actiunilor SIF Moldova este cu 60% mai scazut decat valoarea activului net unitar si cu 57% in cazul titlurilor SIF Muntenia.
Cele mai mici decalaje intre cotatia din piata si valoarea activelor pe unitate sunt inregistrate de SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia (SIF5), care se tranzactioneaza la un discount de 41% si respectiv 51% fata de active.
SIF Muntenia si SIF Transilvania continua sa detina cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,1 mld. lei (circa 275 mil. euro).
Activele celor cinci SIF-uri listate pe Bursa s-au depreciat in intervalul ianuarie-martie din acest an cu 16,1%, la un total de 5,8 mld. lei (1,4 mld. euro), in contrast cu evolutia din acest an a preturilor din piata, care au castigat in medie 28,2% fata de valorile de la finele anului trecut.
Discrepanta ar putea proveni din faptul ca la inceputul anului investitorii erau ingrijorati de faptul ca SIF-urile nu vor mai distribui dividende din cauza lipsei de lichiditati, dar si de faptul ca bancile, care reprezinta cele mai valoroase active ale SIF, se confruntau cu dificultati din cauza crizei internationale, iar dividendele pe care acestea urmau sa le acorde SIF-urilor erau incerte.
In prezent, aceste incertitudini au disparut dupa ce bancile la care SIF-urile detin pachete semnificative au anuntat ca vor distribui dividende importante din profiturile record de anul trecut.
Totodata, cresterile importante inregistrate de actiunile detinute de SIF-uri pe Bursa in martie s-au simtit foarte putin in activele raportate de SIF-uri la finele lunii trecute, din cauza modului de calcul al acestora, dar vor prinde contur in urmatoarele luni.
Astfel, de la finele lunii februarie si pana in prezent, indicele BET-XT, al celor mai lichide titluri de pe Bursa, s-a apreciat cu 67%, aceasta fiind totodata si cea mai importanta crestere inregistrata de piata in ultimii ani.
Cel mai mult au scazut in primele trei luni activele SIF Banat-Crisana (SIF1), respectiv cu 20% fata de valoarea acestora la finele anului trecut, la o valoare de 810 mil. lei (195,3 mil. euro).
La polul opus s-au aflat activele SIF Moldova, care au pierdut 14% din valoare in acelasi interval, ajungand la 823 mil. lei (195,4 mil. euro).
 
SIF5 si SIF2 vor avea cele mai mari lichiditati dupa plata dividendelor
SIF-urile vor incasa in acest an intre 67 si 72 de mil. lei din dividendele distribuite de BCR, BRD si Banca Transilvania si vor plati la randul lor actionarilor dividende cuprinse intre 16,5 si 34,8 mil. lei. Daca propunerile de dividend se vor concretiza, SIF Oltenia ar dispune dupa aceste operatiuni de cele mai mari lichiditati, respectiv 123,7 mil. lei, in timp ce lichiditatile detinute de SIF Moldova si SIF Muntenia se vor ridica la circa 97,4 mil. lei si respectiv 93 mil. lei.
SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia ar avea in acest caz cele mai mici disponibilitati, respectiv de circa 80 mil. lei fiecare.
SIF Oltenia a vandut in luna aprilie catre producatorul american de automobile Ford participatia de 23% din actiunile Automobile Craiova (AUCS), pe care a incasat 18 mil. euro (74,8 mil. lei).
Tranzactia va majora semnificativ profitul raportat de SIF Oltenia in urmatoarele luni si va aduce sume importante in vistieria societatii.
SIF Oltenia dispune in acest moment de cele mai mari lichiditati dintre cele cinci SIF-uri, in valoare de circa 86 mil. lei, dublu fata de restul SIF-urilor.
La finele lunii trecute compania era codasa grupului, cu disponibilitati in valoare de numai 11,6 mil. lei (2,8 mil. euro), de circa patru ori mai putin decat celelalte SIF-uri la aceeasi data.
SIF Oltenia sta totodata si cel mai bine la capitolul castiguri in primele trei luni din acest an, cu un profit net de 12,6 mil. lei, ca urmare a vanzarii unor participatii minoritare.
SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia inregistrau dupa primele trei luni din an profituri nesemnificative, in timp ce SIF Moldova si SIF Transilvania au raportat un castig de circa 4 milioane de lei, mult sub nivelurile din aceeasi perioada a anului trecut.
Profiturile cumulate ale celor cinci SIF-uri s-au redus in primele trei luni din acest an de aproape trei ori, pana la 21 mil. lei (5 mil. euro), comparativ cu un castig insumat de 49,8 mil. lei in perioada similara din 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO