Burse - Fonduri mutuale

La Bursa putini se grabesc sa cumpere

21.07.2003, 00:00 16

Tendinta de usoara scadere a preturilor medii ale actiunilor de la Bursa ar putea continua si in aceasta saptamana, mai ales daca valoarea tranzactiilor se va mentine redusa. Cei care au avut nevoie de bani saptamana trecuta si si-au vandut actiunile au parut mai numerosi decat cumparatorii.
Influenta actiunilor Petrom asupra celorlalte cotatii s-ar putea reduce si mai mult, SIF-urile fiind printre actiunile de la care brokerii se astepta la evolutii mai semnificative. O posibila noua amanare a publicarii strategiei de privatizare a Petrom ar putea determina in opinia brokerilor scaderea interesului investitorilor fata de actiunile companiei si continuarea tendintei usoare de scadere datorita lipsei de cumparatori. “Cei care mizeaza pe cresterea pretului ca urmare a aparitiei strategiei de privatizare au cumparat deja actiuni,” comenta vineri un broker. Actiunile Petrom au pierdut in primele patru sedinte ale saptamanii trecute cate 10 lei, sedinta de vineri fiind singura in care pretul de inchidere al actiunilor companiei petroliere a ramas la valoarea anterioara, 1.390 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de vineri cu actiunile Petrom a fost de 2,5 miliarde de lei.
Valoarea totata a operatiunilor de vineri a fost de 18 miliarde de lei,. Toti cei trei indici bursieri au pierdut cate 0,3% fata de sedinta anterioara.
Actiunile Bancii Transilvania s-au stabilizat vineri dupa ce publicarea rezultatelor financiare a deteminat doua zile consecutive de scaderi ale cotatiei. Cealalta banca de la Bursa, BRD a evoluat saptamana trecuta in jurul cotatiei de 16.500 lei/actiune. Brokerii se astepta pentru actiunile BRD la o evolutie stabila, cel putin pana pe data de 22 august, cand banca va publica rezulattele financiare pe primul semestru.
Actiunile celor trei producatori de medicamente au ramas vineri la preturile anterioare. In cazul titlurilor Terapia explicatia este oferta de preluare aflata in derulare, la un pret putin mai mare decat cotatia din piata. Efectul rezultetelor pe primul trimestru asupra evolutiei actiunilor Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti pare sa fi disparut. Cei mai multi dintre investitori asteapta si in cazul acestor companii rezultatele  financiare de pe primele sase luni. Sicomed a incheiat sedinta de vineri la 2.700 lei/actiune, in timp ce ultimul pret al actiunilor Antibiotice a fost de 2.150 lei/actiune.
Actiunile MJ Maillis si-au reluat vineri cresterea, ajungand la cel mai mare pret de la inceputul anului,16.900 lei/actiune. Acesta a fost si cotatia de inchidere, cu 2,4% mai mare fata de cea anterioara. Cresteri au inregistrat si actiunile Sinteza Oradea, care au urcat cu 4,7% pana la 890 lei/actiune, Electrocontact Botosani, care a ajuns din nou la 580 lei/actiune, pret cu 3,6% mai mare fata de joi. Actiunile Electroputere Craiova au urcat si ele cu aproape 5% pana la 1.060 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Dupa doua saptamani de stabilitate, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC)  au pierdut vineri 3% din pretul de tranzactionare, una din cele mai semnificative variatii de pret de pe piata RASDAQ.  Pretul de inchidere al actiunilor BCC a scazut la 18.000 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 68 milioane lei.
Ritmul de tranzactionare pe piata Rasdaq continua sa fie modest, fapt reflectat si de volumul scazut al titlurilor transferate, In lipsa unor oferte publice, valoarea tranzactiilor s-a ridicat la doar 1,9 miliarde de lei. Indicele RASDAQ Composit confirma evolutia oscilanta din ultima perioada, inregistrand in sedinta de vineri o usoara scadere.
Cu toate ca valoarea operatiunilor cu titlurile celor doua companii petroliere, Petromidia si Rompetrol (Rafinaria Vega), continua sa fie relativ mica, preturile acestora au cunoscut o apreciere de 0,5% si respectiv 2,2%. Valoarea titlurilor Petromidia nu a inregistrat oscilatii pe parcursul sedintei, iar ultimul pret de vineri a fost de 470 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost in mod surprinzator cele ale Agromec Ganeasa. Cotatiile au urcat de la 10.000 la 80.000 lei/actiune, iar pretul mediu  inregistrat o crestere de 684% datorita faptului ca cele mai multe din actiuni s-au transferat la pretul maxim al zilei.  Actiunile transferate, in valoare de 280 milioane de lei, reprezinta 4,7% din capitalul societatii.
Singura tranzactie derulata cu actiunile companiei de comert cu amanuntul Cometex Suceava s-a desfasurat la un pret cu 2,4% mai mare decat cel de joi. Cele 238 de actiuni au fost transferate pentru 100.000 lei/actiune, valoare care reprezinta un nou maxim istoric. Printre actionarii Cometex se numara SIF Moldova - cu o participatie de 67,7%, si fondul de investitii Broadhurst - cu 7,8%.
Cresterea actiunilor operatorului portuar Socep Constanta, listate la categoria I  a continuat sI vineri, cand cotatia medie a urcat cu inca 1,6%. Pretul actiunilor a urcat pana la 1.470 lei/actiune, iar valoarea celor cinci operatiuni a fost de 58 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO