Burse - Fonduri mutuale

La ce mai foloseşte bugetul Transelectrica?

La ce mai foloseşte bugetul Transelectrica?

Autor: Andrei Chirileasa

09.01.2012, 00:04 939

Conducerea companiei de transport al energiei electrice Transelectrica Bucureşti (TEL) şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 51,7 mil. lei (circa 12 mil. euro), potrivit completărilor pentru ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), publicate pe bursă. Bugetul Transelectrica este aprobat de Guvern, înainte de a fi discutat în AGA.

Acest nivel al profitului bugetat nu are însă nicio relevanţă pentru investitorii de pe bursă, având în vedere că în ultimii patru ani Transelectrica nici măcar nu s-a apropiat de profitul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli.

De exemplu, în 2009, acţionarii Transelectrica au aprobat un profit brut de 70 mil. lei, pentru ca la finalul anului compania să raporteze un profit brut de 11,25 mil. lei, adică de şase ori mai mic.

În 2010 compania a mers pe o variantă mai conservatoare de buget, respectiv un profit brut de 10,5 mil. lei, însă la finalul anului profitul a fost dublu, de 21,7 mil. lei.

Cea mai mare diferenţă ar putea apărea însă pe 2011. Compania a mizat pe un profit brut de 25 mil. lei, care a fost reconfirmat prin bugetul rectificat, dar la nouă luni profitul brut era deja de 187 mil. lei. Astfel, pentru a atinge ţinta din buget ar fi trebuit ca în ultimul trimestru compania să piardă peste 160 mil. lei.

Diferenţele uriaşe dintre profiturile bugetate şi cele realizate este greu de explicat pentru o companie ale cărei tarife sunt reglementate de stat. Cel mai important factor de incertitudine pentru Transelectrica este evoluţia cursului de schimb, care i-a adus în ultimii ani pierderi mari sau profituri pe partea financiară din reevaluarea datoriilor pe termen lung în valută.

Statul se pregăteşte să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica, oferta urmând să înceapă cel mai probabil la finalul lunii februarie. Compania este evaluată în prezent la 295 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO