Burse - Fonduri mutuale

La cinci ani de la listare, o treime din capitalul Fondului Proprietatea s-a mutat la Londra

La cinci ani de la listare, o treime din capitalul...

Autor: Roxana Pricop

25.01.2016, 00:08 795

Azi se împlinesc cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursa de la Bucureşti, interval în care s-au produs schimbări majore: 33% din capital este împachetat sub formă de GDR-uri tranzacţionate pe bursa de la Londra, fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar, şi nu statul român, iar averea fondului a scăzut cu 3,2 miliarde de lei în principal ca urmare a vânzărilor de active derulate de managerul FP - Franklin Templeton.

Listarea FP la bursa din Bucureşti din 25 ianuarie 2011 a fost o operaţiune tehnică, fără vreo ofertă de acţiuni, şi a fost asumată de statul român încă de la înfiinţarea fondului în 2005. Prin listare, foştii proprietari alături de cumpărătorii de drepturi litigioase de la ANRP, adică peste 5.300 de persoane fizice şi juridice, şi-au putut încasa despăgubirile primite în acţiuni FP pe o piaţă reglementată. Aceştia au primit despăgubirile la un preţ de un leu pe acţiune, cotaţie care nu a fost atinsă nici după cinci ani de tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti. După listare şi până în ianuarie 2012, când statul şi-a epuizat acţiunile la Fondul Proprietatea, ANRP a acordat despăgubirile în funcţie de preţul de pe bursă al acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO