Burse - Fonduri mutuale

La cine este cash-ul: perlele statului din energie au intrat în 2018 cu 1 miliard de euro lichidităţi în conturi

La cine este cash-ul: perlele statului din energie au...

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2018, 00:07 1560

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, are cea mai puternică poziţie pe cash dintre toate companiile energetice listate în care statul este acţionar majoritar sau semnificativ.

Dacă în 2016 Electrica era regina cash-ului, compania şi-a folosit o parte din bani pentru a răscumpăra în 2017 de la Fondul Proprietatea pachete minoritare din filialele privatizate.

Ca de obicei, banii mulţi atrag numiri politice, multe dintre companiile de stat din energie fiind conduse prin mandate provizorii.

Potrivit datelor din rapoartele anuale, cele mai mari companii energetice listate în care statul este acţionar majoritar sau semnificativ (Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica şi Romgaz) aveau la finalul lui 2017 lichidităţi de 4,3 mld. lei (circa un miliard de euro).

Anul trecut, lichidităţile Nuclearelectrica au crescut cu 17% până la un nivel de 1,74 mld. lei, arată datele din raportul anual al companiei.

Cu astfel de lichidităţi şi proiecte de dezvoltare care presupun proceduri de achi­ziţii, un loc în conducerea Nuclear­electrica este extrem de apetisant, persoane fără nicun fel de pregătire în domeniu ajungând să administreze acest activ strategic.

Cea mai mare scădere a lichidităţilor a fost înregistrată de Electrica, firmă care a decis să-şi folosească o parte din banii din listare pentru a-şi răscumpăra, de la Fondul Proprietatea, pachetele minoritare din fostele filiale privatizate.

Astfel, Electrica a terminat anul 2017 cu lichidităţi de 747 de milioane de lei faţă de 1,87 miliarde de lei din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO