La cine este cash-ul: perlele statului din energie au intrat în 2018 cu 1 miliard de euro lichidităţi în conturi

24 mai 2018 Autor: Roxana Petrescu

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, are cea mai puternică poziţie pe cash dintre toate companiile energetice listate în care statul este acţionar majoritar sau semnificativ.

Dacă în 2016 Electrica era regina cash-ului, compania şi-a folosit o parte din bani pentru a răscumpăra în 2017 de la Fondul Proprietatea pachete minoritare din filialele privatizate.

Ca de obicei, banii mulţi atrag numiri politice, multe dintre companiile de stat din energie fiind conduse prin mandate provizorii.

Potrivit datelor din rapoartele anuale, cele mai mari companii energetice listate în care statul este acţionar majoritar sau semnificativ (Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica şi Romgaz) aveau la finalul lui 2017 lichidităţi de 4,3 mld. lei (circa un miliard de euro).

Anul trecut, lichidităţile Nuclearelectrica au crescut cu 17% până la un nivel de 1,74 mld. lei, arată datele din raportul anual al companiei.

Cu astfel de lichidităţi şi proiecte de dezvoltare care presupun proceduri de achi­ziţii, un loc în conducerea Nuclear­electrica este extrem de apetisant, persoane fără nicun fel de pregătire în domeniu ajungând să administreze acest activ strategic.

Cea mai mare scădere a lichidităţilor a fost înregistrată de Electrica, firmă care a decis să-şi folosească o parte din banii din listare pentru a-şi răscumpăra, de la Fondul Proprietatea, pachetele minoritare din fostele filiale privatizate.

Astfel, Electrica a terminat anul 2017 cu lichidităţi de 747 de milioane de lei faţă de 1,87 miliarde de lei din 2016.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.05.2018

 
Cuvinte cheie:
cash
, energie
, companii de stat
, lichiditati
, nuclearelectrica
, fondul proprietatea
, rascumparare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide