Burse - Fonduri mutuale

La un an după Brexit, totul rămâne la fel de incert, iar nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla peste alte 12 luni

La un an după Brexit, totul rămâne la fel de incert,...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.06.2017, 20:11 538

Acum un an, cetăţenii britanici mergeau la urne şi votau pentru ceea ce părea să fie cel mai important moment electoral al regatului de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Brexitul a fost văzut la început ca un eveniment cu şanse scăzute de concretizare, la fel ca şi câştigarea alegerilor americane de către Donald Trump, de altfel.

În faţa unei lumi surprinse şi poate nepregătite, pe 23 iunie, într-o joi, cetăţenii Marii Britanii au votat în pro­porţie de 51,89% pentru ieşirea din proiectul european la care aderaseră în 1973.

Pieţele financiare au păşit în gol, iar acelaşi tip de fior de panică a acaparat investitorii ca în perioada imediat ur­mă­toare falimentului băncii de investiţii Lehman Bro­thers. Indicii burselor consacrate afişau scăderi şi de până la 10% la primele ore ale dimineţii, în vreme ce lira ster­lină a scăzut în câteva ore la minimul ultimilor 30 de ani în faţa monedei americane. La Bucureşti, indicele BET a scăzut la începutul şedinţei de tranzacţionare cu 6%.

Paradoxal sau nu, frica de un crah violent s-a disipat relativ imediat, iar pieţele internaţionale au început să afişeze cotaţii peste pragul de dinaintea Brexitului.

Imediat, pe scena politică engleză s-au conturat mai multe tabere şi curente de gândire. A apărut astfel ideea unui „hard Brexit“, susţinut până de curând de figuri politice imporante din Partidul Conservator, ce însemna o dezlipire şi debarasare totală de Uniunea Europeană, inclusiv de piaţa unică europeană sau de imigraţie.

Ca o opoziţie la forţa ce părea să prevaleze atunci, soft Brexitul sau readerarea la Uniunea Europeană, erau conceptele care încercau să ţină Londra aproape de Bruxelles. Ultima rundă de alegeri parlamentare pare să fii topit deodată posibilitatea hard Brexitului până acum, însă volatilitatea politică poate oricând să surprindă.

Privind retrospectiv, nu pare niciun fel de exagerare, ca evenimentul de pe 23 iunie 2016 să se transforme fie într-un hard Brexit, soft Brexit sau într-o readerare a Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO