• Leu / EUR4.9214
  • Leu / GBP5.5631
  • Leu / USD4.5250
Burse - Fonduri mutuale

Larry Fink, şeful BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, vede o furtună la orizont: Invazia Rusiei în Ucraina va remodela economia mondială, va duce la explozia inflaţiei şi ar putea marca sfârşitul globalizării

Larry Fink, şeful BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, vede o furtună la orizont: Invazia Rusiei în Ucraina va remodela economia mondială, va duce la explozia inflaţiei şi ar putea marca sfârşitul globalizării

Autor: Ştefan Stan

24.03.2022, 11:56 1595

Invazia Rusiei în Ucraina va remodela economia mondială şi va creşte şi mai mult inflaţia, determinând companiile să se retragă din lanţurile de aprovizionare globale, a avertizat Larry Fink de la BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, scrie FT. 

"Invazia rusă din Ucraina a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o în ultimele trei decenii", a scris Fink în scrisoarea anuală a preşedintelui către acţionarii BlackRock, care supraveghează 10 miliarde de dolari, fiind cel mai mare administrator de active din lume.

În timp ce rezultatul imediat a fost izolarea totală a Rusiei de pieţele de capital, Fink a prezis că "companiile şi guvernele vor analiza, de asemenea, în mod mai larg, dependenţele lor faţă de alte naţiuni. Acest lucru ar putea determina companiile să îşi extindă mai mult operaţiunile la nivel naţional sau internaţional, ceea ce ar putea duce la o retragere mai rapidă din unele ţări".

"O reorientare pe scară largă a lanţurilor de aprovizionare va fi în mod inerent inflaţionistă", a scris Fink, într-o amplă scrisoare de 10 pagini care a abordat, de asemenea, efectul invaziei asupra tranziţiei energetice şi a criptomonedelor şi a actualizat investitorii cu privire la liniile de afaceri ale BlackRock şi la redeschiderea sediilor sale principale.

Scrisoarea nu a menţionat nicio ţară anume care ar fi afectată de aceste schimbări, dar Fink a scris că "Mexic, Brazilia, Statele Unite sau centrele de producţie din Asia de Sud-Est ar putea beneficia". Alţi investitori au susţinut că ultimul grup ar putea înlocui China, unde BlackRock a lansat anul trecut un set de produse de investiţii cu amănuntul.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9214
Diferență: -0,0366
Ieri: 4.9232
Azi: 4.5250
Diferență: -0,8632
Ieri: 4.5644
Azi: 5.5631
Diferență: -0,8219
Ieri: 5.6092
Azi: 4.9374
Diferență: -0,188
Ieri: 4.9467