Burse - Fonduri mutuale

Leul s-a depreciat faţă de euro şi dolar, la fel ca toate monedele din regiune

Leul s-a depreciat faţă de euro şi dolar, la fel ca...

Autor: Andrei Chirileasa, Ciprian Botea

03.03.2014, 21:51 180
Criza dintre Rusia şi Ucraina a determinat deprecieri pentru monedele ţărilor din regiune faţă de euro şi dolar, leul nefăcând excepţie.

Cea mai lovită a fost rubla, care a înregistrat o depreciere de peste 1,3% în raport cu moneda europeană şi cu dolarul american, iar pe parcursul zilei scăderea a fost şi de 2,5%, ducând cursul rublei la minime istorice.

Depre­cierea rublei a fost deter­minată de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a trimite trupe în peninsula Crimeea din Ucraina, decizie care a fost aprobată şi de parlamentul rus. Escaladarea conflictului dintre cele două ţări i-a determinat pe investitori să iasă de pe piaţa din Rusia, astfel că, pe lângă scăderea rublei, bursa de la Moscova s-a prăbuşit cu 12%. Pentru a limita deprecierile, banca centrală a Rusiei a majorat de urgenţă dobânda de politică monetară de la 5,5% la 7%. Pe plan local, pe piaţa valutară interbancară s-au înregistrat mişcări mai puternice ieri, cursul euro urcând în prima parte a şedinţei de la 4,5060 lei la 4,5215 lei. Ulterior, câteva ordine de vânzare de euro au întors cotaţiile sub 4,52 lei/euro.

„Era de aşteptat ca leul să piardă din avansul recent până în momentul anunţului unui nou guvern, dar deprecierea dincolo de pragul de 4,5 lei vine pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice din Ucraina. Aceste evenimente vor menţine probabil presiunea de depreciere pe leu, care în momentul de faţă a pierdut mai puţin teren decât monedele regionale“, consideră Mihai Ţânţaru, economist al ING Bank.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă cu 1,74 bani mai mare, de 4,5169 lei/euro. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,4995 lei/euro.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, rata de schimb urcând cu 1,58 bani, la 3,2776 lei/dolar.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut, de asemenea, de la 3,6989 unităţi la 3,7254 unităţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO