Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea Bursei de la Bucureşti a crescut cu 22% în primele 11 luni ale anului, la 17,4 mld. lei

Lichiditatea Bursei de la Bucureşti a crescut cu 22% în...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2021, 00:00 81

Investitorii şi-au intensificat activitatea la BVB în 2021, an marcat, pe de o parte, de efervescenţa listărilor de acţiuni şi obligaţiuni şi, pe de altă parte, de incertitudinile economice exacerbate de criza sanitară. Pe piaţa reglementată a Bursei locale, lichiditatea măsurată prin valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% în primele 11 luni ale anului şi a ajuns la 17,4 mld. lei, echivalentul a 3,5 mld. euro. În ceea ce priveşte valoarea medie zilnică de tranzacţionare, indicatorul de lichiditate afişează o creştere de 20,5% la 75 mil. lei, adică 15,2 mil. euro, conform unui comunicat al BVB. Prin prisma evoluţiei lichidităţii pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare, valoarea totală s-a cifrat la 1,4 mld. lei, 286 milioane de euro, în creştere cu 242% faţă de anul trecut. 

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe SMT a fost de 6,7 milioane de lei în 2021, un avans de 126%. Contextul creat de evoluţiile recente ale pandemiei de coronavirus a accentuat o serie de temeri privind impactul potenţial în economie. Luna noiembrie a adus un recul pe principala piaţă a BVB, ceea ce s-a tradus prin cea mai amplă variaţie lunară negativă înregistrată în 2021, 3,2% la nivelul indicilor BET şi BET-TR. Totuşi, BET – din care fac parte cele mai lichide 19 companii locale – a crescut în acest an cu circa 24%, iar BET-TR – care include şi dividendele atribuite acţionarilor – a raportat un plus de 30%, peste performanţa indicelui american S&P 500 (26%) şi a indicelui pan-european Stoxx600 (20%).  De asemenea, piaţa românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (20%) şi cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Datele nu includ evoluţiile înregistrate la sfârşitul şedinţelor de tranzacţionare de luni, 13 decembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO