Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea bursei suferă în aşteptarea ofertei Nuclearelectrica

Lichiditatea bursei suferă în aşteptarea ofertei...

Autor: Monica Juganaru

04.09.2013, 21:00 436

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în scădere cu 0,8%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 15 mi­lioane de lei (3,3 milioane euro).

„Rulajele înregistrate în ultimele zile la Bursa de Valori Bucureşti au fost reduse, cel mai probabil investitorii pregătindu-se să participe la oferta publică iniţială de la Nuclearelectrica, evoluţia fiind influenţată şi de tensiunile înre­gis­trate la nivel global. Notăm potenţialul unui conflict militar în Siria, aşteptările privind redu­cerea cuantumului pa­che­tului de relaxare monetară (QE) sau atin­gerea nivelului maxim de îndatorare în SUA printre temerile din pre­zent“, a declarat Bog­dan Gherghe, ana­list la casa de brokeraj Tradeville.

Totodată, analistul de la Tradeville men­ţio­nează că sunt şi semnale pozitive pentru următoarele trimestre, politica de relaxare monetară implementată de BNR, semnarea unui acord preventiv cu FMI sau îmbunătăţirea situaţiei econo­mi­ce în Europa urmând să ofere impul­sul necesar pentru creşterea acţiunilor de la BVB.

„Pe lângă acestea se adaugă şi listările companiilor de stat programate pentru următoarele 12 luni, dar şi potenţialul ca strategiile noii conduceri a BVB să dea roade şi astfel să atragă un număr mai mare de companii“, a mai spus Gherghe.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,5%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,48% sub închiderea de marţi.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,6%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,43% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Pro­prietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a co­borât cu 0,6%.

Jucătorii au transferat în total acţiuni de 15 mi­lioane lei (3,3 milioane euro), cu 64% sub rulajul de marţi, de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro).

Cele mai lichide au fost acţiunile Fondului Pro­prietatea, cu operaţiuni de 4,14 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,681 lei, preţ în scădere cu 0,15%.

Rulajul de pe piaţa Rasdaq a scăzut la 189.000 lei, de la 2,8 milioane lei în şedinţa precedentă. Lichiditatea de marţi a fost susţinută în principal de tranzacţii cu 15% din acţiunile firmei Amplo Ploieşti (AMPL), pentru aproape 2 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, jucătorii fiind tot mai îngrijoraţi privind amplificarea ten­siunilor din Siria, care ar putea culmina cu o intervenţie militară a SUA şi a statelor aliate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO