Burse - Fonduri mutuale

Lichiditatea redusa a permis un nou inceput de an in forta

04.01.2006, 19:19 24

Bursa in general si SIF-urile in special au inceput noul an in forta, prima zi de tranzactionare din acest an aducand cresteri de peste 6% pentru actiunile SIF-urilor.

Indicele BET-FI a atins inca de la inceputul anului un nou maxim istoric. Indicele de referinta al pietei BET a urcat cu 3,5%.

Tranzactiile derulate cu actiunile cele mai importante au fost nu au fost insa ridicate, singura exceptie consemnandu-se in cazul SIF Transilvania, unde oferta mare de actiuni a determinat ca rulajul sa depaseasca 10,7 mil. lei (2,9 milioane de euro). Brokerii spun ca aceasta lichiditate redusa a stat de altfel la baza avansului foarte important luat de Bursa in sedinta de ieri.

"Prima sedinta din acest an a reconfirmat scenariul din ultimii ani: inceputul de an este dominat de cumparatori. In aceste conditii, s-au inregistrat cresteri substantiale fara o lichiditate deosebita, in conditiile absentei din piata a unor ordine mari de vanzare. Trebuie sa tinem cont ca finalul anului 2005 a fost dominat de tranzactii foarte mari, o parte dintre investitori lasand impresia ca doresc marcarea profiturilor, acest lucru fiind mai evident pentru actiunile SIF-urilor si cele ale Bancii Transilvania, actiunile cu cea mai mare crestere in aceasta sedinta", a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Ca urmare a acestei cresteri puternice, brokerii spun ca investitorii ar trebui sa fie in continuare atenti, in conditiile in care nu este exclus ca piata sa aiba din nou o volatilitate ridicata.

"Cresterea depaseste asteptarile, ceea ce pe mine ma face sa fiu foarte atent in perioada aceasta?'', a precizat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Alti brokeri spun ca totusi, chiar daca e posibil ca aprecierile sa mai continue pe termen scurt, nu se va mai repeta scenariul de anul trecut cand piata s-a aflat pe o crestere sustinuta in primele saptamani, pentru ca apoi sa urmeze o cadere la fel de abrupta.

"A fost o crestere determinata de lipsa ofertei. Cred ca si in perioada urmatoare vor mai fi cresteri, dar nu la fel de puternice ca si cele de anul trecut, si totodata, nu cred ca va urma o corectie la fel de drastica. Cand vom avea si o oferta mai consistenta pe SIF-uri, vom asista si la corectii, care de aceasta data vor fi mici si de scurta durata", considera Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.



Actiunile SIF Transilvania au inregistrat cea mai mare crestere dintre SIF-uri ieri, cu un avans de 6,7%. Lichiditatea ridicata consemnata in ultima perioada pe aceste actiuni datorandu-se, spun brokerii, in primul rand faptului, ca investitorii cehi care luasera pozitii pe SIF Transilvania au inceput tot mai mult sa iasa de pe aceste actiuni. Faptul ca cehii vand pe SIF Transilvania este aratat, spun brokerii, si de situatia din topul brokerilor la Bursa pe luna decembrie, cand societatea Delta Valori Mobiliare, prin care acei investitori deruleaza tranzactii,conform informatiilor din piata, a urcat pe locul al cincilea in clasament, tranzactiile cu SIF Transilvania fiind printre cele mai mari de la Bursa.



Titlurile Bancii Transilvania au urcat ieri cu peste 5%, pe fondul unor tranzactii de 1,2 milioane de euro. Banca a anuntat recent ca a obtinut un credit sindicalizat in valoare de 75 milioane de euro, imprumut aranjat de bancile Bank Austria Creditanstalt si Citibank. Imprumutul are o maturitate de cinci ani si a fost obtinut la o marja de 1,25% peste rata EURIBOR (rata procentuala anuala a dobanzii la depozite determinata de Asociatia Europeana a Bancilor din UE). Conducerea bancii a anuntat ca va oferi mai multe detalii despre acest credit in prima parte a acestei luni. Banca a raportat pe parcursul anului trecut o crestere a profitului ca urmare a unei cresteri rapide a activelor.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au plusat cu 4,6%, dar tranzactiile derulate cu aceste actiuni au fost reduse, de 1,2 milioane de lei (0,3 milioane de euro). Brokerii continua sa atraga atentia investitorilor ca titlurile Petromidia raman cu un grad ridicat de risc pana se va clarifica situatia din procesele in care este implicata conducerea grupului Rompetrol. In acest context, brokerii spun ca pana nu se va da un verdict clar la acuzatiile ce au fost aduse sefilor Rompetrol, nu se poate vorbi de intrarea actiunilor Rompetrol Rafinare pe un trend sustinut de crestere. Anul trecut Petromidia a adus castiguri mici investitorilor, desi sperantele de la inceputul anului erau mari.



Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au urcat ieri cu 2,4%, sub media cresterilor de pe piata, investitorii nefiind impresionati de anuntul conform caruia compania mizeaza pe un profit dublu anul acesta. Actiunile companiei au incheiat ziua la 0,389 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind relativ redusa. Oltchim previzioneaza pentru acest an un profit brut de 43,5 milioane de lei (12,1 milioane de euro), aproape dublu comparativ cu nivelul de 22,1 milioane de lei (6 milioane de euro) preliminat pentru 2005. Bugetul a fost deja aprobat de actionari. Cifra de afaceri ar urma sa creasca anul acesta cu 14%, pana la 1.669,7 milioane de lei (457 mil. euro).



Titlurile producAtorului de ulei Argus ConstanTa au sarit cu peste 10%, dar lichiditatea a fost foarte redusa. Cu aceste actiuni s-au realizat tranzactii cu o valoare putin peste 25.000 de lei (sub 7.000 de euro), ultima dintre ele derulandu-se la pretul de 2,1 lei/actiune. Actiunile Argus au inceput sa iasa din atentia investitorilor, ca urmare a rezultatelor slabe raportate anul trecut de companie, producatorul de ulei intrand pe pierdere din cauza aprecierii leului fata de euro si cresterii ofertei de uleiuri peste necesarul pietei. Conducerea companiei a precizat totusi ca spera ca din prima luna a acestui an sa treaca din nou pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO