Burse - Fonduri mutuale

Life is Hard a semnat contractul de preluare a 100% din acţiunile Innobyte, tranzacţie care se ridică la 9,1 mil. lei

Life is Hard a semnat contractul de preluare a 100% din...

Autor: Tibi Oprea

18.05.2021, 13:05 1422

Furnizorul de soluţii Life is Hard (simbol bursier LIH), companie listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRo, a semnat contractul de preluare a 100% din pachetul de acţiuni al Innobyte Solutions – unul din principalii jucători pe piaţa de ecommerce din România.

Valoarea estimată a tranzacţiei se ridică la 9,132 mil. lei, calculată în baza EBITDA obţinut la nivelul anilor 2018-2020 şi planificat pentru 2021, iar preţul final va fi stabilit în 2022, în baza EBITDA efectiv realizat pentru anul în curs.

Conform acordului, suma urmează a fi achitată de către companie în două tranşe – 2021, respectiv 2022 – prin conversia în acţiuni emise de Life is Hard, în urma majorării de capital social care va fi supusă aprobării AGEA.

“Noua deţinere pe care Life is Hard o are în Innobyte Solutions consolidează demersurile noastre de creştere a fundamentului companiei. Ne dorim să ne sporim relevanţa pe zona de digitalizare, iar cu Innobyte alături deţinem o competenţă nouă, în ecommerce, pe o piaţă care se dezvoltă accelerat. Putem aduce, astfel, mai multă valoare clienţilor şi acţionarilor noştri”, spune Cătălin Chiş, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie Life is Hard Î Work Soft.

După realizarea tranzactiei, actualii asociaţi ai INNOBYTE urmează să deţină acţiuni în cadrul Life is Hard, iar echipa de management va rămâne în continuare implicată în dezvoltarea afacerii ecommerce, în rol operaţional.

“Odată cu semnarea acestui parteneriat, intrăm într-o etapă nouă de dezvoltare, devenind prima companie de ecommerce care îşi transparentizează astfel performanţa - ceea ce reprezintă un angajament crescut din partea noastră în faţa clienţilor, a angajaţilor şi investitorilor Life is Hard”, spune Cătălin Şomfălean, co-fondator şi acţionarul majoritar Innobyte.

Pentru finalizarea procesului de intrare a Life is Hard în acţionariatul Innobyte Solutions vor avea loc în următoarele săptămâni demersurile legale de înregistrare la Registrul Comerţului (ONRC), respectiv va fi convocată AGEA, pentru aprobarea mecanismului de plată.

Tranzacţia a fost facilitată de Ciprian Pasca şi Vlad Pasca de la PASK Advisory, agenţie de consultanţă M&A focusată pe industria tech din România.

Cumpărătorul Life is Hard a fost asistat de firma de avocatură LLA şi consultantul Andrei Bichescu - LionLink Advisory, în vreme ce asociaţii Innobyte au fost asistaţi de Alexandru Lefter, partner în cadrul LC LegalProof, coordonatorul departamentului de fuziuni şi achiziţii, şi de Larisa Şomfălean, avocat coordonator al Advocate.ro.

Innobyte este o companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce care vizează maximizarea potenţialului de business al partenerilor săi prin dezvoltarea unor platforme de eCommerce sigure, scalabile şi inovative. Pe lângă serviciile de dezvoltare şi de mentenanţă eCommerce oferite, Innobyte asigură şi servicii de securitate, analiză şi îmbunătăţirea performanţei, audit şi consultanţă de business pentru magazine online din întreaga lume.

Compania a încheiat T1/2021 cu o cifră de afaceri de 483.500 Euro (Ă40% vs 2020) şi o EBITDA de 46.000 euro (Ă24% vs. 2020), fiind un business 100% românesc, fondat în 2006, de către antreprenorul Cătălin Şomfălean.

La nivel de 2021, reprezentanţii companiei estimează că Innobyte Solutions va depăşi pragul de 2 milioane de euro cifră de afaceri, iar EBITDA va ajunge la 460.000 de euro.

Prima companie românească dezvoltatoare de soft listată la Bursa de Valori Bucureşti, Life is Hard este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii pentru proiecte smart city, deţine cea mai utilizată platformă de brokeraj în asigurări din România – 24broker – şi un portofoliu propriu de soluţii adresate segmentului IMM.

Life is Hard îşi propune să devină partener cu relevanţă crescută pentru transformarea digitală a mediului de business şi a comunităţilor locale. Compania a împlinit recent 5 ani de prezenţă pe bursă şi a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 50 mil lei (aprilie 2021).

În 2020, Life is Hard a demarat demersurile de preluare a fondului de comerţ al altor două companii: Active Power Solutions, cel mai mare dealer telecom B2B (tranzacţie încheiată în ianuarie 2021), respectiv Treecomm – distribuitor de soluţii telecom pentru companii – tranzacţie în desfăşurare.

Compania a încheiat anul trecut cu un profit net de 242.000 de lei, în creştere cu 22,14% faţă de T1/2020, la afaceri de 5,1 mil. lei, plus 292,2%, potrivit datelor din raportul anual publicat la bursă.

Pentru 2021, Life is Hard îşi propune o cifră de afaceri de 20 mil. lei, iar valoarea estimată a companiei pentru 2022 este de 100 mil. lei.

Life is Hard are 58,1 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 39,2% de Ioan-Cătălin Chiş, respective în proporţie de 37,5% de Active Power Solutions.

De la începutul anului, acţiunile LIH înregistrează un avans de 50%, pe fondul unor tranzacţii de 5,8 mil. lei, în timp ce în ultimul an figurează cu un plus de 90,5% pe rulaj de 10,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO