Burse - Fonduri mutuale

Listările prin titluri de interes, repuse în dezbatere publică de ASF

Listările prin titluri de interes, repuse în dezbatere...

Autor: Roxana Pricop

07.04.2015, 00:05 388

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a repus în dezbatere publică, până miercuri 8 aprilie, proiectul de regulament necesar listărilor pe alte burse prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor tranzacţionate pe bursa din Bucureşti.

În noiembrie anul trecut, ASF a pus pentru prima oară în dezbatere publică acest proiect de regulament, însă consiliul instituţiei nu a întrunit majoritatea voturilor pentru aprobarea regulamentului. Acest document ar fi fost necesar listării secundare a Fondului Proprietatea pe bursa de la Londra, pe segmentul dedicat fondurilor de investiţii. Însă Greg Konieczny, managerul FP, a declarat săptămâna trecută la New York în cadrul unei întâlniri cu investitorii americani că listarea secundară va avea loc prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri), instrumente folosite şi în listările Romgaz şi Electrica. Listarea secundară a FP ar urma să aibă loc în prima jumătate a lunii mai. Managerul ar fi preferat ca listarea să aibă loc prin titluri de interes, însă până în prezent ASF nu a aprobat modificările de legislaţie necesare.

O companie listată local poate emite GDR-uri pe o bursă secundară ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a depăşi o treime din numărul total de acţiuni.

În cazul titlurilor de interes nu există limite impuse, potrivit proiectului de regulament.

Potrivit ASF, volumul însumat al acţiunilor corespunzătoare GDR-urilor Romgaz tranzacţionate pe principalele burse unde aceste instrumente sunt listate a fost de 27,6 milioane de acţiuni din noiembrie 2013 până în martie 2015, reprezentând 39% din volumul tranzacţionat la bursa din Bucureşti. În cazul GDR-urilor Electrica, volumul tranzacţionat reprezintă 15% din volumul de acţiuni tranzacţionate local, în perioada cuprinsă între iulie 2014 până în martie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO