Burse - Fonduri mutuale

Lovitură de teatru în Elveţia: UBS îl înlocuieşte la conducerea băncii pe Ralph Hamers, bancherul care şi-a început cariera în urmă cu 20 de ani în România, cu Sergio Ermotti, care a fost şef al UBS timp de nouă ani până în anul 2020

Lovitură de teatru în Elveţia: UBS îl înlocuieşte...

Autor: Liviu Popescu

29.03.2023, 08:43 8480

UBS l-a readus pe Sergio Ermotti în funcţia de director general pentru a conduce preluarea Credit Suisse, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Ermotti, care a fost director general timp de nouă ani înainte de a se retrage în 2020, îl va înlocui pe Ralph Hamers, a anunţat miercuri UBS. Hamers va rămâne în calitate de consilier în timpul unei perioade de tranziţie, a precizat banca elveţiană.

UBS a precizat că a acţionat "având în vedere noile provocări şi priorităţi cu care se confruntă UBS după anunţarea achiziţiei" şi a citat experienţa anterioară a lui Ermotti, inclusiv o restructurare a băncii sale de investiţii.

"Această experienţă unică, împreună cu înţelegerea sa profundă a industriei serviciilor financiare din Elveţia şi la nivel global, îl fac pe Sergio Ermotti să se afle într-o poziţie ideală pentru a continua integrarea Credit Suisse", a precizat UBS.

Anunţul vine la mai puţin de două săptămâni de când UBS a acceptat să preia Credit Suisse în cadrul unui acord de salvare de 3,25 miliarde de dolari în weekend, susţinut de autorităţile elveţiene.

Într-o declaraţie, Hamers a declarat că "se retrage în interesul noii entităţi combinate şi al părţilor interesate, inclusiv al Elveţiei şi al sectorului său financiar".

"Integrarea Credit Suisse este cea mai importantă sarcină a UBS şi sunt convins că Sergio va ghida cu succes banca în această nouă etapă. Desigur, îmi pare rău că părăsesc UBS, dar circumstanţele s-au schimbat în moduri la care niciunul dintre noi nu se aştepta", a declarat Hamers. Hamers a fost director general din noiembrie 2020. Hammers  a lucrat la ING Bank România la începutul anilor 2000.

În perioada august 1999 - aprilie 2002, Ralph Hamers a ajuns la conducerea sucursalei din România a băncii olandeze, când avea doar 33 de ani. El a fost cel mai important CEO care a condus operaţiuni în România şi apoi a ajuns în cea mai înaltă poziţie de top dintr-o companie globală, preluând după aproximativ un deceniu conducerea grupului financiar olandez.

Preşedintele UBS, Colm Kelleher, a declarat că Hamers a pus banca "în poziţia de a stabiliza Credit Suisse şi de a asigura o integrare de succes".

"În timp ce achiziţia va sprijini strategia existentă a UBS, aceasta ne impune noi priorităţi", a spus el. "Cu experienţa sa unică, sunt foarte încrezător că Sergio va asigura integrarea cu succes, care este atât de esenţială pentru clienţii, angajaţii şi investitorii ambelor bănci, precum şi pentru Elveţia. Ştiu că Sergio va da lovitura."

Ermotti va părăsi Swiss Re, reasiguratorul la care este preşedinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO