Burse - Fonduri mutuale

​Lovitură de teatru: Instanţa a suspendat provizoriu sechestrul pus de fraţii Micula asupra unor acţiuni ale statului român la Nuclearelectrica şi Conpet Ploieşti. Cei doi trebuie să primească despăgubiri în valoare de 331 mil. dolari

​Lovitură de teatru: Instanţa a suspendat provizoriu...

Autor: Tibi Oprea

03.12.2019, 16:40 1705

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară şi cea mai performanţă acţiune de la Bursa românească, şi Conpet Ploieşti, transportator naţional de ţiţei şi gaze naturale, au raportat la bursă că Instanţa, prin Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, a dispus suspendarea provizorie a executării sechestrului definitiv asupra unor acţiuni deţinute de statul român la cele două companii până la soluţionarea cererii de suspendare a executării înaintate de stat.

Acest sechestru este pus pe valoarea nominală şi nu pe valoarea de tranzacţionare a unei acţiuni. 

Astfel, în procesul verbal de sechestru emis pe 25 noiembrie în dosarul de executare nr. 22 din 2014, unde creditori sunt Micula Ioan şi societăţile MultipackSRL şi Starmill SRL, s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67 de milioane de acţiuni deţinute de statul român la Nuclearelectrica, administrate prin Ministerul Economiei şi Energiei (acţionarul majoritar), care la preţurile curente de tranzacţionare valorează circa 960 milioane lei.

De asemenea, Conpet Ploieşti menţionează într-un raport la bursă că a fost admisă cererea formulată de contestatorul statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, dispunându-se suspendarea provizorie a executării silite până la soluţionarea cererii de suspendare a executării. În acest caz, a fost pus sechestru pe un număr de 5 milioane de acţiuni, respectiv întregul pachet deţinut de Ministerul Economiei şi Energiei la companie, care, la preţurile curente de tranzacţionare, este valorat la 399 milioane de lei.

În 2014, oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au reuşit în instanţă să pună sechestru pe o parte din acţiunile statului român deţinute la OMV Petrom ca urmare a unei decizii irevocabile a Curtii de Arbitraj de la Washington, care a decis că statul trebuie să-i despăgubească pe cei doi şi firmele creditoare asociate cu aceştia cu zeci de milioane de euro.

Fraţii Micula au dat statul în judecată în 2005 pentru că ar fi anulat anumite facilităţi fiscale pentru investitorii străini (cei doi având şi cetăţenie suedeză), iar Curtea de Arbitraj de la Washington a dat decizia definitivă în decembrie 2013. În martie 2014, Tribunalul Bucureşti a decis definitiv şi fără cale de atac ca statul român să fie executat silit.

În timpul Guvernului Ponta 2, statul a încercat să compenseze suma datorată cu datoriile pe care cei doi fraţi le au la stat, care sunt unele dintre cele mai mari, însă Comisia Europeană s-a opus iniţiativei considerând-o ajutor de stat incompatibil.

Potrivit unui comunicat al casei de avocatură White & Case LLP, cei doi trebuie să primească despăgubiri în valoare de 331 milioane de dolari, echivalentul a 1,4 miliarde de lei. Spre comparaţie, cele două pachete de acţiuni ar valora împreună circa 1,36 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO