Burse - Fonduri mutuale

Lovitură de teatru: Ministrul Virgil Popescu a anunţat că Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din Hidroelectrica, perla coroanei, la Bursa de la Bucureşti, într-o tranzacţie de cel puţin 1 mld. euro. “Statul nu va vinde nicio acţiune în această operaţiune”.

Lovitură de teatru: Ministrul Virgil Popescu a anunţat...

Autor: Eduard Ivanovici

14.01.2022, 14:16 16208

Fondul Proprietatea (FP) va lista „cât de curând posibil” cel puţin 15% din Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, fără ca guvernul de la Bucureşti să se alăture eforturilor, spune ministrul energiei Virgil Popescu, citat de agenţia de ştiri Reuters.

România s-a angajat anul trecut în listarea a 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023 ca parte a obiectivelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, încadrate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Fondul deţine 20% din Hidroelectrica, iar statul român are o participaţie de 80%, însă, în 2020, parlamentul a lansat o interdicţie de doi ani privind vânzarea acţiunilor companiilor deţinute de stat, argumentând că mişcarea ar fi împotriva intereselor naţionale, în condiţiile în care pandemia ar putea micşora preţul acţiunilor.

De-a lungul timpului, guvernul şi-a îndreptat atenţia asupra unei potenţiale vânzări de acţiuni, comentariile ministrului indicând o schimbare de strategie care ar grăbi oferta publică iniţială (IPO).

„Interdicţia nu ne permite să efectuăm un IPO, însă susţinem listarea întregii participaţii a Fondului sau a unei părţi din ea, cel puţin 15% pe Bursa de Valori Bucureşti. Vom vota pentru”, a spus ministrul Popescu pentru Reuters.

Evaluarea Hidroelectrica, cea mai mare şi profitabilă companie din portofoliul statului român, a urcat cu 66% în 2021, anul scumpirilor record la energie, de la 25,6 miliarde de lei la 42,6 miliarde de lei. Astfel, 15% din Hidroelectrica înseamnă o ofertă de 6,5 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro).

Johan Meyer, manager de portofoliu al FP, a declarat săptămâna aceasta că prioritatea fondului este de a lista Hidroelectrica.

„Principalul nostru obiectiv este de a efectua un IPO pe Hidroelectrica şi de a face acest lucru cât de curând posibil deoarece compania este într-o poziţie grozavă, prin care poate beneficia în urma unei listări pe Bursa de Valori Bucureşti”, a spus Meyer.

Ieşită din insolvenţă în 2017, Hidroelectrica produce aproape 30% din electricitatea României, cu energie verde furnizată de 200 de hidrocentrale.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 13 miliarde de lei, conform datelor BVB, iar deţinerea la Hidroelectrica este de circa 8,5 miliarde de lei.

Meyer susţine că statul le-a permis acţionarilor minoritari să meargă înainte cu procedurile de listare întrucât guvernul nu a putut să schimbe în parlament legea care interzice vânzarea acţiunilor statului, adăugând că Fondul a obţinut aprobarea de principiu pentru a-şi lista participaţia la producătorul de sare Salrom.

Bursa de la Bucureşti este una dintre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de circa 50 de miliarde de dolari, scrie agenţia americană de ştiri.

Prin intermediul FP, Hidroelectrica va face publice rezultatele din 2021 pe 28 februarie 2022. Cele mai recente date, cele la nouă luni din 2021, surprind venituri de 3,85 miliarde de lei şi un profit net în valoare de 1,78 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO