Burse - Fonduri mutuale

Lucian Anghel despre BVB: Trebuie să facem din această bărcuţă un crucişător

Lucian Anghel despre BVB: Trebuie să facem din această bărcuţă un crucişător

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

22.12.2011, 00:07 937

BVB ar trebui să elimine posibilele bariere de intrare şi administrative pentru investitori şi să se promoveze mai mult în străinătate, apreciază economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel (desen), candidatul băncii la preşedin­ţia Consiliului de Administraţie al Bursei.

Anghel este candidatul surpriză în alegerile de la bursă, fiind promovat de un grup de investitori instituţionali din care fac parte BCR-Erste, fonduri ale ING şi UniCredit CA IB Securities. El îi înfruntă pe actualul preşedinte al BVB, Stere Farmache, şi pe preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

"Trebuie să analizăm dacă sunt la BVB anumite bariere de intrare, administrative sau de toate felurile. Bursa trebuie să fie mai activă. Un singur road-show internaţional de promovare nu este suficient. Trebuie promovare şi pe extern. Ne uităm foarte mult în trecut, dar trebuie să înţelegem să privim mai mult în viitor. (...) Trebuie să reuşim să aducem şi din afară investiţii capabile să finanţeze economia", a afirmat miercuri Anghel.

El consideră, totodată, că Bursa de Valori Bucureşti trebuie să optimizeze comunicarea, dialogul instituţional, cu instituţii precum Comisia Europeană, FMI, CNVM, BNR, dar şi cu Asociaţia Brokerilor.

"Primul meu obiectiv (pentru BVB -n. red.) este maximizarea valorii acţiunilor BVB. Trebuie să susţinem finalizarea cu succes a ofertelor statului, ca apoi în doi-trei ani să aducem companii private, campioni naţionali. Să ne pregă­tim, să investim acum", a spus Anghel.

Reprezentantul BCR estimează că statul ar putea încasa "sume fabuloase, fantastice", de peste 400 mil. euro pentru pachetele de acţiuni pe care vrea să le vândă anul viitor la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

"România are nevoie disperată de finanţare, acum este momentul pen­tru a folosi bursa ca instrument de finanţare. Nu putem ajunge să atragem companii private dacă nu reuşim să facem aceste oferte la companiile de stat. Trebuie să fim suficient de ambiţioşi să facem tot posibilul să implementăm o nouă strategie. Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a adăugat el.

Anghel a menţionat că o strategie concretă şi pe termen lung nu trebuie să ţină cont de alegerile pentru conducerea Bursei.

"Trebuie să înţelegem că toţi suntem în aceeaşi barcă, degeaba se luptă unii să scrijelească pe fundul bărcii sau care să stea mai în faţă, sau lângă vâslă, sau cârmă. Trebuie să transformăm această barcă într-un crucişător", a mai spus el.

Anghel lucrează în BCR din anul 1996, iar săptămâna trecută a fost propus de BCR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO