Burse - Fonduri mutuale

​Cum se lucrează la cel mai mare producător de aluminiu din România în plină criză generată de coronavirus: "Angajaţii Alro Slatina lucrează cu măşti şi mănuşi şi iau absolut toate măsurile de preveniţie pentru a nu fi nevoie să închidem uzina. Dacă o închidem acum, nu o mai putem deschide"

​Cum se lucrează la cel mai mare producător de...

Autor: Tibi Oprea

17.03.2020, 14:51 1544

Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber „Aluministul” din cadrul Alro Slatina, a declarat pentru ZF că cei aproximativ 3.000 de angajaţi ai celui mai mare producător de aluminiu din Europa de Est lucrează în acest moment cu măşti şi mănuşi şi iau absolut toate măsurile de prevenţie pentru a nu se ajunge la închiderea fabricii.

“Nu putem închide fabrica pentru că nu s-ar mai putea deschide ulterior. Dacă s-ar închide orice capacitate pe care o avem, s-ar produce pierderi mai mari decât sunt în acest moment, pentru că mergem deja cu pierderi dinainte de instalarea pandemiei. În plus, sunt angajaţii care primesc salariu de la Alro Slatina şi alte 60-70.000 de persoane care depind de companie. În acest moment funcţionăm cu mănuşi, cu măşti, cu absolut toate măsurile de preveniţie pentru a nu închide uzina, pentru că dacă un angajat se dovedeşte a fi infectat, atunci e posibil să fie transmis virusul la toată tura”, spune Constantin Popescu.

Potrivit liderului de sindicat, la Alro Slatina exista deja riscul de închidere, în contextul în care din cauza preţului mare al energiei electrice, a taxelor, dar şi a lipsei comenzilor determinate inclusiv de epidemia de COVID-19, vânzările companiei au scăzut, iar uzina a înregistrat deja pierderi al nivelul începutului acestui an. Constantin Popescu spune că o soluţie pentru redresarea companiei ar fi o subvenţie a statului cu suma de bani pe care Alro a plătit-o pentru emisiile de noxe.

“Dacă nu primim banii pe emisiile de carbon, plătiţi de noi în avans, vom intra în incapabilitate de funcţionare. Conducerea a avut discuţii cu ministrul Mediului, cu ministrul Industriilor, dar încă nu a fost luată nicio decizie. Nu cerem milă, nu cerem ajutor de stat, ci ceea ce este al nostru. Sunt banii noştri, pentru că nu am consumat acele emisii de carbon. Am dat sute de milioane de dolari la bugetul statului, la bugetul local”, conchide el.

Alro Slatina a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de 2018, şi o pierdere netă de 68 de milioane de lei.

Acţiunile companiei se tranzacţionează în scădere cu 48,7% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 3,8 milioane lei, emitentul ajungând la 856,5 milioane lei capitalizare.

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,2%), în timp ce Paval Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO